-Μερικοί ίσως να θεωρούν την συμμετοχή τριών σωματείων της Καβάλας στο πρωτάθλημα της National League 2, την περίοδο 2024-2025, μία ευχάριστη «συγκυρία». Θα μας επιτρέψουν να έχουμε σημαντική επιφύλαξη γι’ αυτό. Ο υποβιβασμός της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας από την National League 1, ήταν δυσάρεστος αλλά όχι «κεραυνός εν αιθρία»! Τα τελευταία τρία έτη, η «Ένωση» βρίσκεται σε πορεία οπισθοδρόμησης. Τις δύο τελευταίες περιόδους βίωσε ισάριθμους υποβιβασμούς, που μαρτυρούν την αγωνιστική κρίση. Θα επιμείνουμε στην Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, διότι είναι η «βιτρίνα» του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στην πόλη της Καβάλας. Ιδρύθηκε με σκοπό, να εκπροσωπήσει την πόλη στις υψηλές εθνικές κατηγορίες. Τα άλλα σωματεία μπορούσαν, ούτως, ή άλλως, να αγωνίζονται στην πρώην Γ΄ εθνική κατηγορία. Η «επιστροφή» της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας στην κατηγορία αυτή, είναι πισωγύρισμα για την Καβαλιώτικη καλαθοσφαίριση.

-Η σημερινή κατάσταση στον σύλλογο, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα ανακάμψει σύντομα. Στην Γ΄ εθνική κατηγορία, είναι δύσκολο να προσελκύσει καλαθοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας και έμπειρους στον πρωταθλητισμό. Το ίδιο ισχύει και για την θέση του προπονητή. Μην περιμένετε να δείτε στον πάγκο ένα όνομα σαν αυτό του Τζίμη Κουστένη την ερχόμενη περίοδο. Εκτιμούμε πως θα συνεχιστεί το «μοντέλο» της περασμένης περιόδου. Δηλαδή, η «Ένωση» θα στηριχτεί, πάλι, σε παίκτες νεαρούς και φιλόδοξους να διακριθούν. Δεν αποκλείουμε για την θέση του προπονητή, να «αναβαθμιστεί» ο Στέργιος Τολιάδης, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Τζίμη Κουστένη και προπονητής στην λεγόμενη αναπτυξιακή ομάδα, που συμμετείχε στο πρωτάθλημα ανδρών της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η οποία ήταν, στην ουσία, η ομάδα που έπαιξε στο πρωτάθλημα της National League 1, χωρίς δύο-τρεις παίκτες άνω των 23 ετών. Ο Στ. Τολιάδης, είναι ο (πιο) κατάλληλος, για να αξιοποιήσει το έμψυχο υλικό από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

-Με αυτό το μοντέλο, η διεκδίκηση της ανόδου στην National League 1, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η συμμετοχή στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, είναι ο ρεαλιστικός στόχος.

-Ο ίδιος στόχος θεωρείται «μονόδρομος» για την ομάδα της Αγίας Βαρβάρας, που έφτασε έως την ημιτελική φάση την περίοδο που πέρασε. Δύο είναι, κατά την άποψη μας, τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Το πρώτο αφορά τον «κορμό» παικτών που έχει δημιουργήσει το σωματείο, με Καβαλιώτες επί το πλείστον, που πρωταγωνίστησε στην Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ. και με στοχευμένες προσθήκες στην Γ΄ εθνική κατηγορία ενισχύθηκε. Το δεύτερο στοιχείο, πιο σημαντικό, είναι το «οικογενειακό» κλίμα μέσα στην ομάδα. Η στενή (συναδελφική) σχέση μεταξύ των καλαθοσφαιριστών και μεταξύ του προπονητή, των καλαθοσφαιριστών και των ανθρώπων γύρω από την ομάδα, βοήθησε την Αγία Βαρβάρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία του πρωταθλήματος. Δεν πιστεύουμε ότι ο δεσμός αυτός θα χαθεί στην συνέχεια, ακόμα κι αν γίνουν αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Η Αγία Βαρβάρα, αν και διαθέτει καλό «ρόστερ», δεν θεωρούμε ότι μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο στην National League 1.

-Ο πρωταρχικός στόχος για τον «Αστέρα» Καβάλας, που ανήλθε από την Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ., είναι η παραμονή στην κατηγορία. Δεν πιστεύουμε να πετύχει κάτι ανάλογο με την Αγία Βαρβάρα στην νέα παρουσία στην κατηγορία. Έχει παίκτες που προέρχονται από τα «σπλάγχνα» του σωματείου, ενώ αναδεικνύει και μικρούς στην ηλικία κάθε περίοδο. Το μεγάλο «ατού» είναι ο προπονητής, Νίκος Πενταζίδης, ο οποίος θα αξιοποιήσει τις «γνωριμίες» που έκανε στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, για να επιλέξει τους παίκτες που θα υπηρετήσουν τον στόχο.

-Η χρήση του κλειστού γυμναστηρίου των Ποταμουδίων για τον «Αστέρα», όπως και για την Αγία Βαρβάρα, είναι σημαντικός παράγοντας με ανασταλτικό χαρακτήρα, για να πετύχουν κάτι υψηλότερο. Άραγε, μπορούν να «βολευτούν» και τα τρία σωματεία στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου»; Εμείς προτείνουμε να συζητηθεί η «μετακόμιση» των τμημάτων πετοσφαίρισης του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» στο γυμναστήριο των Ποταμουδίων, αφού αγωνίζονται στα περιφερειακά πρωταθλήματα και ο αριθμός των παιχνιδιών είναι πολύ μικρότερος. Και τις ώρες των προπονήσεων στο δ.α.κ. «Αλεξάνδρα Δήμογλου», να «μοιραστούν» τα τρία σωματεία της καλαθοσφαίρισης, που θα παίξουν στην Γ΄ εθνική κατηγορία.

-Υ.Γ. Η Καβάλα πρέπει να φέρει ξανά μία ομάδα στην πρώην Α2 εθνική κατηγορία (νυν Elite League), τουλάχιστον, τα επόμενα έτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ