Σχετικά με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Λεκάνη του Δήμου Νέστου, ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να γνωμοδοτήσει θετικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εγκατάσταση θηριώδους φωτοβολταϊκού πάρκου (1500 στρέμματα) στην Λεκάνη του Δήμου Νέστου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, το φυσικό περιβάλλον, την κτηνοτροφία, θα είναι τραγικές και πιθανά καθοριστικές για το μέλλον της περιοχής. Η ρύπανση, η επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής, η καταστροφή του δασικού πλούτου (το 32% της έκτασης του έργου είναι δασική), τα προβλήματα που θα προκληθούν από τα συμπληρωματικά έργα (πρόσβαση, σύνδεση με δίκτυο υψηλής τάσης, κ.λπ.), η απόσταση της εγκατάστασης λίγων δεκάδων μέτρων από τον οικισμό, η μείωση χορτολιβαδικών εκτάσεων (βοσκοτόπια), θα επηρεάσουν άμεσα την κτηνοτροφική δραστηριότητα και την ζωή των κατοίκων.

Ο τρόπος που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, χωρίς παραπομπή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο και λίγες μόνο μέρες πριν από το τέλος της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και οδηγεί τον λαό της περιοχής να κάνει δεύτερες σκέψεις. Όσοι, όμως, σήμερα στέκονται αποκλειστικά σε αυτό το «δέντρο» της υπόθεσης, το κάνουν συνειδητά για να κρύψουν το «δάσος». Για να κρύψουν την ουσιαστική τους συμφωνία με την στρατηγική της πράσινης μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές διαχρονικά. Μία πολιτική, που έχει γεμίσει άναρχα κάθε σπιθαμή ορεινού όγκου με ανεμογεννήτριες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιοποικιλότητα και τα δασικά οικοσυστήματα. Εκατοντάδες τέτοιες επενδύσεις έχουν υπερψηφίσει στο περιφερειακό συμβούλιο οι παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρότι κάποιες τώρα «σκίζουν τα ιμάτια τους» για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Λεκάνη. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν χαθεί, προς τέρψη των κορακιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και συνολικά των ενεργειακών κολοσσών, υλοποιώντας την στρατηγική τους για την περιοχή μας, να καταστεί δηλαδή ενεργειακός κόμβος.

Γι’ αυτό, για χάρη του T.A.P., η χάραξη του πέρασε από γη υψηλής παραγωγικότητας (τύρφη) στα Τενάγη Φιλίππων και κάποιοι ακόμα περιμένουν τα ανταποδοτικά! Γι’ αυτό, οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία του FSRU για το LNG στην Αλεξανδρούπολη, θα επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα και θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αλιεία στο Θρακικό πέλαγος. Γι’ αυτό, την γεωθερμία στον Νέστο την εκμεταλλεύεται ένας και μόνο επιχειρηματικός όμιλος, με ανταπόδοση… την δουλειά ήλιο με ήλιο στα θερμοκήπια της εκμετάλλευσης και του εργόσημου! Γι’ αυτό, περισσότερα από 273 στρέμματα δασικής έκτασης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400KV από το νέο Κ.Υ.Τ. ΒΙ.ΠΕ. Άβαντα μέχρι το Κ.Υ.Τ. Νέας Σάντας», της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης». Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Αυτή η στρατηγική έχει οδηγήσει την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, να κατατάσσεται 3η σε παραγωγή αιολικής ενέργειας στην χώρα και ταυτόχρονα, ο λαός της περιοχής συνεχίζει να «απολαμβάνει» τις πρωτιές στην ενεργειακή φτώχεια ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα, που τα εκατομμύρια από το Ε.Σ.Π.Α., το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ρέουν προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με μεσάζοντα την Περιφέρεια, ο λαός βιώνει στο πετσί του την φτώχεια και την ανέχεια. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη των «εμβληματικών» επενδύσεων, ο λαός και η νεολαία έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματική εξαθλίωση. Με το 29% του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, με μέσο όρο στην χώρα 20%, με 1 στα 7 παιδιά να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολόκληρη την χώρα.

Ευτυχώς όμως, για τον λαό και δυστυχώς για τα κόμματα και τις παρατάξεις του συστήματος, υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός της σύγκρουσης με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Ο δρόμος της αντίστασης, που μπορεί και οι κάτοικοι της Λεκάνης να ακολουθήσουν για να ακυρωθούν τα σχέδια τους, όπως έπραξαν οι κάτοικοι της Ξάνθης για τα αιολικά πάρκα στον Λειβαδίτη, του Έβρου για τα αντίστοιχα στα καμένα της Δαδιάς. Σε αυτό τον αγώνα, γνωρίζουν ποιος τελικά είναι πραγματικά στο πλευρό τους και ποιος υποκρίνεται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στηρίζει το αίτημα για άμεση σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου, για να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση ανεξάρτητα από νομικά εμπόδια και διαδικασίες. Η ανάκληση της απόφασης είναι πολιτική πράξη και εφόδιο στον αγώνα που θα χρειαστεί να γίνει με όλες τις μορφές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ