-Δεν θυμάμαι, καρντάσια, να υπήρξε αντίδραση από τοπικούς παράγοντες το 2019, όταν καταργήθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έδρα την Καβάλα. Το επιχείρημα ήταν, τότε, ότι η Καβάλα θα αποκτήσει, επιτέλους, πανεπιστημιακά τμήματα! Και, τελικά, έγινε «κόμβος» (όπως ο κόμβος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο Λιανοκλάδι της Φθιώτιδας!), δηλαδή παράρτημα του αναβαθμισμένου Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας. Η Καβάλα έχασε ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα, αλλά οι καθηγητές του έγιναν πανεπιστημιακοί!

-Σήμερα, πάλι, δεν ακούγεται φωνή, για την μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Για τους καθηγητές δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί παραμένουν πανεπιστημιακοί. Για την Καβάλα θα αλλάξει κάτι; Μερικοί λένε ότι είναι καλύτερη η υπαγωγή του «κόμβου» της Καβάλας στο «Δημοκρίτειο», γιατί πρόκειται για Πανεπιστήμιο με κύρος και ιστορία. Και το ΔΙ.ΠΑ.Ε. τι είναι, μανάβικο; Τρία Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καταργήθηκαν για να αναβαθμιστεί το 2019.

-Μερικοί, επίσης, υποστηρίζουν πως η Καβάλα ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επομένως ο πανεπιστημιακός κόμβος πρέπει να υπάγεται στο Πανεπιστήμιο που από την ίδρυσή του έχει την ονομασία «Δημοκρίτειο» και «εκτείνεται» μόνο στους τρεις Νομούς της Θράκης. Έπειτα από αρκετά χρόνια, καρντάσια, θα γίνει πράξη η λεγόμενη «ενδοπεριφερειακή συνείδηση»! Δηλαδή, τα δικά μας δικά τους και τα δικά τους, πάλι δικά τους! Η Θράκη και συγκεκριμένα η Κομοτηνή, παραμένει το κέντρο της Περιφέρειας σε όλα, τώρα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν μπορούσαν να μεταφέρουν και την θάλασσα στην Κομοτηνή, θα το έκαναν με μεγάλη χαρά!

-Αναγκάζομαι να γίνω κυνικός, καρντάσια, γιατί έχουμε να κάνουμε με κυνικούς ανθρώπους, που εκμεταλλεύονται την απάθεια των Καβαλιωτών απέναντι στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση της πόλης.

-Εάν το 2019 έγινε «λάθος» με την κατάργηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), για να ενισχυθεί το ΔΙ.ΠΑ.Ε., το λάθος αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με νέο λάθος, δηλαδή την ενίσχυση του Δ.Π.Θ. Το σωστό είναι, νομίζω, να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Να επαναλειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Καβάλα, τις Σέρρες και την Θεσσαλονίκη, τα οποία θα γίνουν Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, για να μη θιγούν οι καθηγητές τους και οι φοιτητές.

-Να σημειώσω, ακόμα, ότι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Καβάλα, όταν μετονομάστηκε σε Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είχε τμήματα στην Καβάλα, την Δράμα και το Διδυμότειχο. Ήταν στην πράξη εκπαιδευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ