Απορία και δυσαρέσκεια προκάλεσε στον Δήμο Καβάλας και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των επαγγελματιών της τοπικής αγοράς στους χώρους του εμπορίου και της εστίασης, η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης της (ομόφωνης) απόφασης που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, για την απαλλαγή των επαγγελματιών από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων το έτος 2020.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο Δήμος Καβάλας δεν είχε κοινόχρηστους χώρους (περισσότερα τετραγωνικά μέτρα) για να παραχωρήσει στους επαγγελματίες, προκειμένου να τους διευκολύνει να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, σύμφωνα με τις αποστάσεις που επέβαλε η νομοθετική ρύθμιση (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για τα μέτρα αποφυγής διασποράς του covid-19. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να απαλλάξει τους επαγγελματίες από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. «Η απόφαση αυτή, του δημοτικού συμβουλίου, μας δημιούργησε ασφάλεια στη δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όμως, δεν έδειξε καμία κατανόηση και ανθρωπιά στη δοκιμασία μας», σχολίασε ο Γιώργος Βαφείδης, πρόεδρος των καφεζυθοπωλών, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία ανακοινώθηκε πως ο Δήμος Καβάλας, θα προσφύγει στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152, με σκοπό να ανατρέψει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Η απόφαση αυτή, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Απόστολος Αγελαράκης, στερείται νομικής και ουσιαστικής αιτιολόγησης, προσβάλλει τη διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι άδικη για τους ανθρώπους της αγοράς. «Ο Δήμος Καβάλας έκανε ότι μπορούσε, για να ανακουφίσει τους επαγγελματίες και να απαλύνει το δράμα που συνεχίζουν να βιώνουν. Θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια το καλοκαίρι που πέρασε, ενώ μπροστά μας έχουμε ένα πιο δύσκολο χειμώνα. Ο οικονομικός πόλεμος δεν τελείωσε και η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Άραγε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν το αντιλαμβάνεται αυτό;», πρόσθεσε ο Βασίλης Λεμονίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, ο οποίος μετέφερε την αγωνία των συναδέλφων του. Αναλόγως της ετυμηγορίας της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152, ο Δήμος Καβάλας θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του για το συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.