Η επίσκεψη που πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες, στην Καβάλα ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και η αναφορά που έκανε στο έργο του φράγματος στον χείμαρρο Μαρμαρά, στην Κοινότητα Ακροποτάμου του Δήμου Παγγαίου, έγινε αφορμή για τον περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Διονύση Κλάδη, να καταθέσει επερώτηση προς την διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Από τις αρχικές εξαγγελίες έχουν παρέλθει 24 ολόκληρα χρόνια και ο λαός στον Δήμο Παγγαίου, μπορεί να «επαίρεται» ότι πλέον διαθέτει το δικό του «γιοφύρι της Άρτας». Πρόκειται για το περιλάλητο φράγμα του Μαρμαρά, που από τον Νοέμβρη του 1999(!!!) κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις όλων των αποχρώσεων, εξαγγέλλουν και πανηγυρίζουν ότι «σε 1, ή 2 χρόνια το έργο θα είναι έτοιμο». Πιο πρόσφατη όλων, η «δέσμευση» του υπουργού υποδομών και μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταϊκούρα, μόλις πριν από λίγες μέρες. Η κοροϊδία, πλέον, είναι πασιφανής για ένα απαραίτητο έργο, που θα συμβάλλει στην συγκράτηση σε ετήσια βάση περίπου 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ποσότητες απαραίτητες για την άρδευση της περιοχής. Έργο που παράλληλα θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα μειώνοντας την αλατότητα των εδαφών λόγω υπεράρδευσης με υφάλμυρο νερό. Μάλιστα, η παράταξη της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, άσκησε έντονη κριτική κατά την προεκλογική περίοδο, επιρρίπτοντας ευθύνες για «στασιμότητα», «αδιαφορία» και «ανικανότητα», στην έτερη κυβερνητική παράταξη του κ. Μέτιου, την οποία και διαδέχτηκε.

Ο λαός της περιοχής, βέβαια, γνωρίζει πως και για την προηγούμενη και για την σημερινή διοίκηση, όπως και για όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτα απ’ όλα, τα έργα που συμβάλλουν στην ανακούφιση των μεγάλων προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, στην προστασία της παραγωγής τους, δεν βρίσκονται στις προτεραιότητές τους, αφού δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη σε βάθος χρόνου για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, παρά μόνο στην φάση της κατασκευής τους, όπως συνέβη με την ανάδοχη εταιρεία για την μέχρι σήμερα κατάσταση. Αυτή, μάλιστα, είναι η αιτία και για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 24 χρόνια μετά, δεν γίνεται ούτε λόγος για την λεγόμενη «δεύτερη φάση» του έργου, αυτή δηλαδή της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου.

Υπογραμμίζουμε, φυσικά, την υποκρισία όλων των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων του συστήματος, οι μεν με τις κάθε φορά διακηρύξεις τους και οι δε, με την «κριτική» που έκαναν και κάνουν, με τα ευχολόγια, αφού και οι μεν και οι δε αποκρύβουν την ουσία: ότι φράγμα χωρίς σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, είναι «δώρο άδωρο»! Υποκρισία που έχει περάσει σε «άλλο επίπεδο», αφού όλοι μαζί επικαλούνται την κλιματική κρίση, για να δικαιολογήσουν τελικά την επιλεξιμότητα των έργων, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποφέρουν κέρδη στα μονοπώλια και όχι αυτών που έχει ανάγκη ο λαός Με βάση τα παραπάνω, ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος περιφερειάρχης:

-Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και πότε αναμένεται η παραλαβή του;

-Αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του;

-Σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη των αρδευτικών δικτύων του φράγματος Μαρμαρά, με βάση την σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση;

-Αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της «δεύτερης φάσης» του έργου, της κατασκευής δηλαδή του αρδευτικού δικτύου;

-Αν υπάρχει πρόβλεψη για την οδική διασύνδεση του φράγματος;

-Για ποιο λόγο εδώ και 5 περίπου μήνες, δεν έχετε προχωρήσει στην συγκρότηση φορέα διαχείρισης του φράγματος, στοιχείο επίσης έντονης κριτικής δικής σας στην προηγούμενη διοίκηση;

-Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του όποιου φορέα διαχείρισης, να μην προχωρήσει συνολικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης των Υδάτων» στο πρότυπο της Θεσσαλίας, που σημαίνει παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού; Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη τις συνέπειες της παράδοσης της διαχείρισης σε ιδιώτη, όπως συνέβη και με το φράγμα του Άρδα, γεγονός που παραδέχθηκε σε μία «κρίση ειλικρίνειας», ακόμα και η προηγούμενη διοίκηση του κυρίου Μέτιου!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ