Την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα-κλειδί για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αξιόπιστη, προσιτή για τους καταναλωτές και βιώσιμη ενέργεια στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης, εξέφρασε από το Delphi Economic Forum, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, managing director & country manager της Energean στην Ελλάδα. Μιλώντας στην διάρκεια πάνελ με θέμα «The Energy Mix- Hydrocarbon exploration and a balanced path to clean energy», έφερε ως παράδειγμα την Energean, που από 100% παραγωγός πετρελαίου, έχει πλέον μετατραπεί σε έναν όμιλο που είναι εστιασμένος περισσότερο από 80% στο φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η εταιρεία  καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, ενώ διατηρεί σημαντική παραγωγή και σε χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία.

Επιπλέον, μέσω του επενδυτικού σχεδίου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον «Πρίνο», η Energean φέρνει τώρα μία αποτελεσματική λύση για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Λύση, που είναι εφικτό να εφαρμοστεί και σε άλλα παλαιά κοιτάσματα στην Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη εξέφρασε τον προβληματισμό της, για την πορεία προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάστηκαν με βάσει παραδοχές που πλέον δεν ισχύουν και, ειδικότερα, ότι θα έχουμε διαθέσιμο άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο από την Ρωσία, ότι στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή θα υπάρχει ειρήνη και ότι οι «πράσινες» μορφές ενέργειας θα αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό», είπε και τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την στάση της, σε σχέση με την σημασία που εξακολουθούν να έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν οι υδρογονάνθρακες στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. «Η ανατολική Μεσόγειος και η εγχώρια παραγωγή μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο με άξονα το φυσικό αέριο, αλλά η βιομηχανία μας, παρόλο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο πολιτικής», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ