-Αν και ορισμένοι επιμένουν στο αφήγημα της «πανεπιστημιακής αναβάθμισης» της Καβάλας, αν υπαχθούν διοικητικά και ακαδημαϊκά τα τμήματα του τοπικού πανεπιστημιακού κόμβου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εμείς δεν έχουμε πειστεί για την σκοπιμότητα και την επιτυχία του σχεδιασμού αυτού. Αντιθέτως, θεωρούμε τον σχεδιασμό αυτό πολύ πρόχειρο και στο «γόνατο».

-Το σχέδιο αφορά στην ίδρυση δύο σχολών στην Καβάλα, της σχολής Θετικών Επιστημών και της σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής. Στην πρώτη θα υπαχθούν τα τμήματα Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής και στην δεύτερη τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η σχολή Θετικών Επιστημών υφίσταται, ενώ τα δύο τμήματα, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανήκουν στην σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας, που έχει και άλλα τμήματα στην Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και τις Σέρρες. Δηλαδή, οι υποστηρικτές του σχεδίου «παρωδία» της ακαδημαϊκής λειτουργίας, θέλουν να αποσπάσουν δύο κομμάτια (τμήματα) από την σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να δημιουργήσουν μία νέα σχολή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Και γιατί, η διοίκηση του Δ.Π.Θ. δεν ιδρύει δύο νέα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ορεστιάδα και τρία τμήματα, Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής στο Διδυμότειχο; Για να ενισχύσει με φοιτητές τις ακριτικές αυτές περιοχές; Αντίθετα, θέλει να μεταφέρει το τμήμα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

-Όσον αφορά τα τμήματα του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας, αν θέλουμε να ιδρύσουμε και δεύτερη σχολή, με δικό της κοσμήτορα, να ζητηθεί από την διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., να μεταφερθούν τα δύο τμήματα της Θεσσαλονίκης, που είναι συναφή, στον κόμβο της Καβάλας. Δηλαδή, να μεταφερθούν το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Marketing, Τουρισμού και το τμήμα Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων στον κόμβο της Καβάλας. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι μπορεί να γίνει μία εσωτερική αναδιάταξη των τμημάτων στους κόμβους του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να υπάρξει πιο ισορροπημένη λειτουργία του ιδρύματος. Πιστεύουμε πως αν η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τοπικοί άρχοντες στηρίξουν, με τεκμηριωμένο τρόπο, το αίτημα, θα γίνει αποδεκτό από την διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Θεωρούμε πως είναι ευκολότερο και ηθικότερο να γίνει μία εσωτερική «ανακατανομή» τμημάτων μέσα στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, λαμβάνοντας μέριμνα για τους καθηγητές και τους φοιτητές, παρά να μεταφερθούν τμήματα από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο.

-Λένε, ακόμα, πως αν υπαχθούν τα τμήματα του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας στο Δ.Π.Θ., θα αυξηθεί αυτομάτως το ποσοστό εισαγωγής φοιτητών σ’ αυτά. Από πού πηγάζει αυτή η άποψη; Ο φοιτητής που θέλει να σπουδάσει Χημεία, Φυσική, ή Πληροφορική, θα έρθει στην Καβάλα, είτε το τμήμα που επέλεξε υπάγεται στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., είτε στο Δ.Π.Θ. Και τα δύο πανεπιστήμια δίνουν ισότιμους τίτλους σπουδών, αφού ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα. Πτυχίο πανεπιστημίου λαμβάνει ο απόφοιτος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πτυχίο πανεπιστημίου λαμβάνει ο απόφοιτος του Δ.Π.Θ. Για να συγκρίνουμε την δυναμική που έχει κάθε πανεπιστήμιο, έπρεπε να υπάρχουν ομοειδή τμήματα, ώστε να λάβουμε υπόψη την προτίμηση των φοιτητών σ’ αυτά. Το Δ.Π.Θ. δεν έχει τμήματα Χημείας και Φυσικής, για να συγκρίνουμε το ποσοστό κάλυψης των διαθέσιμων θέσεων με τα αντίστοιχα του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

-Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση των εγκαταστάσεων στον κόμβο της Καβάλας, αντί να ζητηθεί η συνδρομή του Δ.Π.Θ. για να βελτιωθούν, το αίτημα πρέπει να απευθυνθεί προς την διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Είναι υποχρεωμένη να βρει την χρηματοδότηση για τις απαραίτητες εργασίες. Και κάτι τελευταίο. Ας μη προτρέχουν ορισμένοι, επειδή δόθηκε μία πολιτική δέσμευση, για την υπαγωγή των πανεπιστημιακών τμημάτων της Καβάλας (και της Δράμας) στο Δ.Π.Θ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ