Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δημοσιογραφική αποστολή, που διοργανώθηκε από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, το διάστημα 24-26 Μαΐου 2024, χρηματοδοτούμενη από το έργο διατοπικής συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων», του Υπομέτρου 19.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο συντονίζει η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. Η αποστολή είχε στόχο την προβολή της περιοχής και των επιτευγμάτων του προγράμματος LEADER, σε ένα ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, στην αποστολή συμμετείχαν δημοσιογράφοι από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και συγκεκριμένα οι: Χριστίνα Τσατσαράγκου (News247), Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα), Δέσποινα Σαββοπούλου (Ελεύθερος Τύπος), Ζωή Λιάκα (Τα Νέα), Γιώργος Σταυρακίδης (Παράλλαξη), Ελένη Θεοδωρίδου (Μακεδονία), Μάρη Τιγκαράκη (Monopoli.gr), Πωλίνα Παρασκευοπούλου (Αθηνόραμα).

Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Αμφίπολης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο, Στέργιο Φραστανλή και εμπεριστατωμένης ξενάγησης, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου. Ακολούθησε επίσκεψη στον εμβληματικό Τύμβο Καστά, όπου οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το σημαντικό έργο της αναστήλωσης του μνημείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης, παρουσία του δημάρχου Νέας Ζίχνης, Παντελή Μπόζη.

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, περιλάμβανε επίσκεψη στο μουσείο τραίνων του συλλόγου «Ήφαιστος» στην Δράμα, προσφέροντας μία μοναδική ματιά στην ιστορία των σιδηροδρόμων της περιοχής. Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το καταξιωμένο οινοποιείο «Βιβλία Χώρα» στο Κοκκινοχώρι του Δήμου Παγγαίου, όπου συμμετείχαν σε οινογνωσία. Η ημέρα κορυφώθηκε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), όπου έγινε ξενάγηση από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, Σταυρούλα Δαδάκη. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα.

Την αποστολή συνόδευσαν: ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και πρόεδρος του ελληνικού δικτύου, Μιχάλης Σκορδάς, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, Μανώλης Χατζόπουλος και στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιρειών. Συνολικά, οι δημοσιογράφοι διένυσαν περίπου 500 χιλιόμετρα σε όλη την πεδιάδα, ανακαλύπτοντας τα πλούσια πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Η «Πεδιάδα Πολιτισμού (Φίλιπποι-Δράμα-Αμφίπολη)» περιλαμβάνει την τενάγεια και παρατενάγεια περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων, εντός των αυτοδιοικητικών ορίων των Δήμων Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Η περιοχή ξεχωρίζει για τα πλούσια οικοσυστήματα και τους πολιτιστικούς της πόρους, με κυριότερους τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Κάθε περιοχή διαθέτει κοινά πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αναπτυξιακής προσέγγισης, μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση των ενδογενών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ