-Ο κανονισμός για την στάθμευση, την μερικώς ελεγχόμενη, των αυτοκινήτων στην παλιά πόλη της Καβάλας συζητήθηκε και, τελικά, εγκρίθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023. Ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων της περιοχής, Φώτης Λαζαρίδης, δήλωσε χαρούμενος, γιατί έγινε μία αρχή, ώστε να ρυθμιστεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. «Είναι ένα βήμα, για να βάλουμε μία τάξη», πρόσθεσε ο Βανζέλ, ο οποίος επιμένει ότι η λύση στο πρόβλημα, είναι η κατασκευή του ασανσέρ.

-Ο κανονισμός προβλέπει να επιτρέπεται μόνο η στάθμευση για τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών σπιτιών και αυτοκινήτων. Οι μόνιμοι κάτοικοι, όχι όλοι, έκαναν αίτηση στον Δήμο, για να εξασφαλίσουν μία δωρεάν θέση στάθμευσης. Κι αν ζητήσουν δεύτερη, τρίτη, κ.ο.κ., θα πληρώνουν ένα αντίτιμο στο ταμείο του Δήμου.

-Ο Νίκος Ξανθόπουλος έβαλε μία παράμετρο που χρειάζεται συζήτηση. Είπε ότι, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), δεν αναφέρει κάπου πως επιτρέπεται η (δωρεάν) παραχώρηση θέσεων, για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους οι μόνιμοι κάτοικοι μιας περιοχής. Διότι, οι δρόμοι θεωρούνται «κοινόχρηστοι χώροι» και στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να σταθμεύουν ελεύθερα τα οχήματά τους όλοι οι πολίτες.

-Η παλιά πόλη της Καβάλας, είναι μία ιδιαίτερη περιοχή, αλλά δεν είναι χαρακτηρισμένη ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», ή περιοχή απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων, με κάποια απόφαση του Δήμου Καβάλας, ή άλλου φορέα, όπως το Υπουργείο πολιτισμού. Για να μπει μία τάξη στο κυκλοφοριακό, κατά την άποψη μου, πρέπει να δημιουργηθούν «ζώνες στάθμευσης» για όλους, δηλαδή τους μόνιμους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες. Οι «ζώνες» αυτές θα φιλοξενούν συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων (όχι μόνο αυτοκίνητα) και θα παρέχονται με πληρωμή. Στους επισκέπτες, επίσης, θα έχει χρονικό περιορισμό η στάθμευση.

-Δεν είναι νόμιμο και δημοκρατικό, καρντάσια, να αποκλειστούν ορισμένοι πολίτες και να αποκτήσουν δωρεάν θέσεις οι μόνιμοι κάτοικοι. Γι’ αυτό δήλωσε ικανοποιημένος ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ