Έκκληση προς την κεντρική διοίκηση να παρέμβει, ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ποιμενικών σκύλων, απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και προστασίας ζώων του Δήμου Καβάλας, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, ο οποίος δήλωσε στον «.Κ.Τ.» πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό. Οι κτηνοτρόφοι, είπε, πρέπει να πιεστούν, με κάποιο τρόπο, για να δηλώσουν τους σκύλους που προστατεύουν τα κοπάδια και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους. Όπως έχουν δηλωμένα τα αμνοερίφια και τα βοοειδή, έτσι πρέπει να δηλώσουν τους σκύλους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ.). Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία με τους Δήμους, για να γίνει η σήμανση και η στείρωση τους.
Στον Δήμο Καβάλας, ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπάρχουν 88 κτηνοτρόφοι. Παρά την προσπάθεια να πειστούν να συνεργαστούν με τον Δήμο, προκειμένου να γίνει η καταγραφή όλων των ποιμενικών σκύλων και εν συνεχεία οι ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς, οι κτηνοτρόφοι δεν συνεργάζονται. «Καταγράψαμε γύρω στα τετρακόσια σκυλιά μέσα στα όρια του Δήμου. Από αυτά, τα εκατόν σαράντα φιλοξενούνται στον χώρο που διαμορφώσαμε στο Κρυονέρι. Η δαπάνη για την φιλοξενία τους είναι σημαντική», είπε ο αντιδήμαρχος και σημείωσε πως η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι Δήμοι από την κεντρική διοίκηση, για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, δεν είναι επαρκής για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. «Λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο (εσωτερικών) είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, για να κάνουμε σημάνσεις, στειρώσεις και ότι άλλο χρειάζονται τα ζώα που φιλοξενούμε. Μόνο για το έτος 2024, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις ενέργειες αυτές, ήταν περισσότερα από τριάντα χιλιάδες ευρώ, ενώ μόνο για την σίτιση η δαπάνη ήταν μεγαλύτερη από σαράντα χιλιάδες ευρώ», ανέφερε.
Επανέλαβε πως ο Δήμος Καβάλας έχει την διάθεση να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στην σήμανση και στείρωση των σκύλων τους, εάν οι κτηνοτρόφοι δείξουν πως θέλουν να συνεργαστούν. Είπε, ακόμα, ότι στο καινούργιο κυνοκομείο που θα λειτουργήσει, στην Δημοτική Κοινότητα Ζυγού, θα υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος και κτηνιατρείο, όπου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να μεταφέρουν τους σκύλους για σήμανση, ιατρικό έλεγχο και στείρωση, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά. Κλείνοντας με τον κτηνίατρο ένα «ραντεβού», γιατί ο κτηνίατρος δεν δύναται να εξυπηρετήσει όλους τους κτηνοτρόφους μέσα σε μία ημέρα. Τέλος, ο αντιδήμαρχος είπε πως δεν θα παραβρεθεί στην πρώτη πανελλήνια συνάντηση αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα την διαχείριση των ζώων συντροφιάς, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 στην Αθήνα.