Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α. κι εκείνα που θα χρηματοδοτηθούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027) στον Δήμο Νέστου, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, του δημάρχου, Σάββα Μιχαηλίδη, αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου Νέστου, που πραγματοποιήθηκε στην Χρυσούπολη.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι συνολικού προϋπολογισμού 9,1 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για δέκα (10) έργα, που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δήμου Νέστου, στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Κεραμωτή, στην εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος για την παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό του εξωτερικού δικτύου υδροδότησης, στην κατασκευή αντλιοστασίου για την ενοποίηση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου, Κεραμωτής, στην ανάπλαση του οικισμού των Ρομά στις Πηγές, στην λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, της δομής σίτισης και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην εκπόνηση γενικού σχεδίου ύδρευσης και σχεδίου ασφάλειας νερού και στην εκπόνηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου.

Στα έργα που αποτελούν προτεραιότητα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο Ε.Σ.Π.Α. περιλαμβάνονται: η κατασκευή νέου Επαγγελματικού Λυκείου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, η κατασκευή νηπιαγωγείου στην Χρυσούπολη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, τα έργα αναβάθμισης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης στις Πηγές, στον Γέροντα, στην Νέα Καρυά, στο Αγίασμα και η κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τις πηγές Στρατώνων μέχρι τις πηγές του Αγίου Ιωάννη Παραδείσου, συνολικού προϋπολογισμού 5,5, εκατομμυρίων ευρώ. Συζητήθηκε, ακόμα, η πορεία ωριμότητας και υλοποίησης των έργων:

-Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τον Παράδεισο στο κεντρικό αντλιοστάσιο.

-Παρεμβάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

-Η περαιτέρω αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού.

Επίσης, συζητήθηκαν τα αναγκαία έργα και οι μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, που θα αντλήσουν πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου Χρυσούπολης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και η αναστύλωση του καμπαναριού της εκκλησίας του αγίου Δημητρίου Χρυσούπολης, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Τέλος, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής του ανοικτού κολυμβητηρίου Χρυσούπολης, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Περιφέρεια υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εγγυήθηκε την χρηματοδότησή του.

Μετά από την συνάντηση εργασίας, ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης, όπου συναντήθηκε με τους προέδρους και στελέχη των Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. Συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, για τα οποία η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ