Όσο καθυστερεί η κατασκευή της καινούργιας προβλήτας, η Κεραμωτή θα επιβαρύνεται κάθε έτος με μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο, λόγω της μετακίνησης χιλιάδων οχημάτων και επιβατών προς (και από) το νησί της Θάσου. «Θα έρθει η ημέρα, που η Κεραμωτή θα «φρακάρει». Κι αυτό, θα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη και δυσφήμηση για την Κεραμωτή, αλλά και για την Θάσο», σχολίασε ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, μιλώντας στον «Κ.Τ.».

Ο δήμαρχος είναι προβληματισμένος, έως και δυσαρεστημένος, γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν ανακοίνωσε, ακόμα, την προκήρυξη της μελέτης του έργου κατασκευής της καινούργιας προβλήτας. «Στείλαμε την προμελέτη πριν από οκτώ μήνες και σε μερικούς μήνες, θα σβήσουμε το κεράκι για τον ένα χρόνο. Περιμένουμε πότε θα δεήσει η Περιφέρεια, να «βγάλει στον αέρα» την προκήρυξη», είπε με «σκωπτική» διάθεση ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι, η επιλογή της θέσης που θα κατασκευαστεί η προβλήτα έγινε με μεγάλη προσοχή. Βρίσκεται εκτός του οικισμού, σε δημοτικό οικόπεδο και πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους. Έτσι, θα αποσυμφορήσει την Κεραμωτή και θα βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης προς το νησί της Θάσου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, η δημοτική Αρχή του Δήμου Νέστου επιθυμεί να δημιουργήσει ένα καινούργιο λιμάνι, αντί να διεκδικήσει, από τον Ο.Λ.Κ., την διαχείριση του υφιστάμενου, με την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Ωστόσο, ο δήμαρχος εκτιμά πως θα περάσει μία πενταετία, τουλάχιστον, για να κατασκευαστεί το καινούργιο λιμάνι. Η προκήρυξη της μελέτης του έργου, όμως, θα «ανοίξει τον δρόμο», για να υποβληθεί το αίτημα ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. «Αν προκηρυχθεί η μελέτη, θα έχουμε έναν στόχο. Θα πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση για το έργο, την οποία θα αναζητήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο», ανέφερε ο δήμαρχος, που θέλει την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και της κεντρικής διοίκησης, για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα.

Επίσης, η επιτάχυνση της (γραφειοκρατικής) διαδικασίας, για την υλοποίηση του έργου, είναι το «κλειδί» για να δρομολογηθεί και η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νέστου. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα διαχειρίζεται το καινούργιο πορθμείο, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την σημερινή προβλήτα και την χερσαία ζώνη εντός της Κεραμωτής, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ