Με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Καβάλας, με θέμα την παρουσίαση του έργου: «Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης αλιέων και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη του Δήμου Καβάλας-OCEANCAST». Χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης, προγραμματισμού, ψηφιακών υπηρεσιών και νεολαίας, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή του έργου για την παράκτια ζώνη της Καβάλας, καθώς και στην επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, για την ολοκλήρωση του συστήματος OCEANCAST.

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε.-Ο.Τ.Α., Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», καθιστά τον Δήμο Καβάλας τον πρώτο στην Μεσόγειο θάλασσα, που διαθέτει δικούς του ωκεανογραφικούς και μετεωρολογικούς σταθμούς. Μέσω αυτών των σταθμών, που είναι εγκατεστημένοι στο Παληό, στο Περιγιάλι και στην χερσόνησο της Παναγίας, γίνεται η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων, για τον σχεδιασμό έργων που αποβλέπουν στην θωράκιση της παράκτιας ζώνης απέναντι σε απειλές, όπως η διάβρωση των ακτών, ο ευτροφισμός, οι ακραίες θύελλες κ.α. Ταυτόχρονα, το σύστημα OCEANCAST προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για τις μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες της περιοχής, που είναι διαθέσιμα να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, ώστε να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις αλιευτικές τους δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι των παλιών σφαγείων ενημερωτική εκδήλωση, με την συμμετοχή των παράκτιων αλιέων, που είχε στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση του έργου στην αλιευτική κοινότητα, καθώς και την επίδειξη της εφαρμογής OCEANCAST για φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα. Στη εκδήλωση της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου 2023, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την επίδειξη της desktop εφαρμογής, από τον καθηγητή Γεώργιο Συλαίο, καθώς και των δυνατοτήτων που παρέχονται στον χρήστη, μέσω της δωρεάν εγγραφής στον σύνδεσμο www.oceancast.gr. Την εφαρμογή παρουσίασαν, ο δρ Νικόλαος Κόκκος και ο Αντώνης Μανώλης. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε το θεματικό εργαστήριο με τίτλο: «Ανθεκτικότητα παράκτιου μετώπου και διαχείριση των κινδύνων διάβρωσης των ακτών», μία συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ζητούμενο του εργαστηρίου ήταν, η εκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το παραπάνω ζήτημα υψηλής σημασίας και η επικοινωνία όλων των επιμέρους δράσεων και ενεργειών που λαμβάνουν χώρα. Οι ομιλητές σε αυτό το μέρος ήταν εμπειρογνώμονες, συνεργάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και συγκεκριμένα οι: Dr. Mihai Dutu, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα αναζωογόνησης αστικών παράκτιων μετώπων και Δρ. Μιχάλης Βουσδούκας, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα για το διαδικτυακό θεματικό εργαστήριο σχετικά με την διάβρωση ακτών στους Δήμους Καβάλας, Καλαμάτας, Ηρακλείου. Την συζήτηση συντόνισε η Δρ. Έλενα Σαμουρκασίδου, σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο έργο τεχνικής βοήθειας για την βιώσιμη ανάπτυξη σε πόλεις και περιφέρειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.