-Η κλοπή (επτά) τμημάτων, διότι περί κλοπής θα πρόκειται, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), προκειμένου να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν «εξωραΐζεται» με τις δηλώσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές του σχεδίου. Δεν είναι επιχείρημα, κατά την άποψη μας, ότι τα τμήματα αυτά θα αναπτυχθούν καλύτερα στην «σκέπη» του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ούτε ευσταθεί η δήλωση που έκανε ο τέως υφυπουργός παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας έχει πολλά τέτοια αντίστοιχα τμήματα και δεν «χάθηκε ο κόσμος» να μεταφερθούν ορισμένα στο «Δημοκρίτειο». Αλήθεια, ποια είναι αυτά τα αντίστοιχα τμήματα, τα οποία «περισσεύουν» στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πρέπει να μεταφερθούν στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο; Πόσα τμήματα Φυσικής και Χημείας έχει το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πόσα τμήματα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οικολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος; Τα δύο πρώτα υπάγονται στον κόμβο της Καβάλας και τα άλλα δύο στον κόμβο της Δράμας. Μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, θα μεταφερθούν στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο.
-Ακόμα κι αν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα σε άλλους κόμβους του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να βρεθούν οι καθηγητές ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα στην Δράμα, για παράδειγμα, μπορούσε η διοίκηση του ιδρύματος να εισηγηθεί στο Υπουργείο παιδείας την συγχώνευση των τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο σπουδών, για να ενισχυθούν οι κόμβοι της Δράμας και της Καβάλας. Δηλαδή, αν λειτουργούν παρόμοια τμήματα στην Θεσσαλονίκη, να καταργηθούν και να παραμείνουν εκείνα στην Καβάλα και την Δράμα. Δεν είναι λύση να αποσπαστούν τα τμήματα των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας, για να μεταφερθούν (διοικητικά) στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Εάν μετακινηθούν τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, έχει άλλα τέτοια τμήματα το ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Όχι! Δεν συνιστά αυτό αποδυνάμωση του ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Ναι!
-Είναι υποτιμητική η αναφορά που έκανε ο τέως υφυπουργός παιδείας για το ΔΙ.ΠΑ.Ε., ότι κατέληξε να είναι ένα πανεπιστήμιο, το οποίο «μάζευε» τμήματα απ’ όλα τα πρώην Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην βόρεια Ελλάδα. Τα πρώην Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συμμετείχαν στην διαδικασία της αναβάθμισης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., με αποφάσεις των διοικήσεων και των ακαδημαϊκών κοινοτήτων τους. Κανένας δεν σύρθηκε με το ζόρι στην διαδικασία της συνένωσης, που ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι καθηγητές και οι φοιτητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θεώρησαν ότι θα αποκτήσουν, έτσι, πανεπιστημιακό κύρος. Κι αν το ΔΙ.ΠΑ.Ε. κατέληξε να «μαζεύει» τμήματα από τα πρώην Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, γιατί σήμερα το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο επιχειρεί να «μαζέψει» τμήματα από το πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα οποία υπήχθησαν στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.;
-Ανέφερε, ακόμα, ο Άγ. Συρίγος, ο οποίος πρέπει να περιορίσει τις δηλώσεις, πως δεν υπάρχει πανεπιστημιακό ίδρυμα που εκτείνεται από την Κατερίνη μέχρι το Διδυμότειχο. Μπορεί, όμως, να εκτείνεται από την Κατερίνη μέχρι την Καβάλα και την Δράμα. Κι ας «κρατήσει» το Διδυμότειχο το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Όσον αφορά την χρηματοδότηση των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας, θα το επαναλάβουμε. Οι δύο κόμβοι υπάγονται στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., το ΔΙ.ΠΑ.Ε. εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. πρέπει να απευθύνεται στην περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για οποιαδήποτε χρηματοδότηση παρεμβάσεων στους κόμβους του ιδρύματος.
-Πρόκειται για ένα πολιτικό και συντεχνιακό γινάτι, το σχέδιο ενσωμάτωσης τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά, η συγχώνευση των τμημάτων αυτών με άλλα, ώστε να μείνουν χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα η Καβάλα και η Δράμα! Όπως σχεδιάζεται να γίνει μέσα στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο, με την συγχώνευση των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Ιστορίας και Εθνολογίας, που έχει ξεσηκώσει τους φοιτητές των τμημάτων αυτών!