Ολοκληρώθηκε το δέκατο βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις μέλη του και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 345 επιχειρήσεων, το διάστημα Νοεμβρίου 2023-Ιανουαρίου 2024, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις της έρευνας είναι οι ακόλουθες:
Ερ. Θεωρείτε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν;
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, οι 5 στους 10 επιχειρηματίες κρίνουν ότι, οι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν συχνά, οι 4 στους 10 ότι η φοροδιαφυγή είναι σπάνιο φαινόμενο και 1 στους 10, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ.
Ερ. Ο νέος νόμος προβλέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ. Εκτιμάτε πως η πρόβλεψη αυτή, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι, η νομοθετική πρόβλεψη δεν θα έχει κάποια επίδραση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το 26% έκρινε ότι θα μπορούσε να περιοριστεί το φαινόμενο, ενώ το 8% δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.
Ερ. Εκτιμάτε πως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό φορολογικό εισόδημα, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους;
Το 74% απάντησε θετικά, το 18% ήταν αρνητικό, ενώ το 8% δεν έδωσε κάποια απάντηση.
Ερ. Ποιοι παράγοντες, κατά τη γνώμη σας, συντελούν στην φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών;
Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τα ακόλουθα: υψηλοί φορολογικοί συντελεστές 68%, περίπλοκος φορολογικός κώδικας 12%, ανεπαρκείς φορολογικοί έλεγχοι 13%, άλλο 7%.
Ερ. Συμφωνείτε με την τροπολογία της κυβέρνησης για τους μετανάστες, για απασχόληση τους σε εποχιακές αγροτικές εργασίες;
Οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες, δήλωσαν: συμφωνώ, υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών 58%, διαφωνώ, νομιμοποιεί μετανάστες που μπήκαν παράνομα στην χώρα 33%, άλλο 3%, ΔΓ/ΔΑ 6%.
Ερ. Πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρησης σας;
Το 59,8% την χαρακτήρισε ικανοποιητική, το 25,8% καλή και το 14,4% κακή.
Ερ. Για τους επόμενους έξι μήνες, περιμένετε η κατάσταση στην επιχείρηση σας να είναι…
Το 56,8% αποκρίθηκε ότι αναμένει να είναι ίδια, το 14,8% προσδοκεί να βελτιωθεί, το 28,4% την χαρακτηρίζει χειρότερη.
Ερ. Για το τρίμηνο που ακολουθεί σχεδιάζετε να…
Οι 8 στους 10 αποκρίθηκαν ότι προτίθενται να διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούν, 1 στους 10 ότι σχεδιάζει να προσλάβει νέα άτομα και 1 στους 10 ότι θα προβεί σε απολύσεις.
Ερ. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο τζίρος της επιχείρησης σας…
Αναφορικά με τον τζίρο που πραγματοποίησαν κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου και τον εορτών, το 51,3% δήλωσε ότι ήταν ο ίδιος, το 18,2% ότι αυξήθηκε και το 30,5% ότι μειώθηκε.
Διαχρονική εξέλιξη δείκτη οικονομίας
Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, καθώς διανύει την θερινή περίοδο, δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν, ο τουρισμός είναι ισχυρή ενίσχυση για το ταμείο των επιχειρήσεων.
















