Προδομένοι αισθάνονται, οι διοικούντες, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο» και οι κάτοικοι των Λιμεναρίων, από την στάση της δημοτικής Αρχής, όσον αφορά το αίτημα που έκανε η (πρώην) Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θάσου (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.) για την παραχώρηση των Αποθηκών των Μεταλλείων.

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα (6 Μαρτίου 2024), η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο πολιτισμού, για να παραχωρηθεί, κατά χρήση, ο χώρος που στεγάζεται και δραστηριοποιείται, επί σειρά δεκαετιών, ο σύλλογος το «Κάστρο». Η διοίκηση του συλλόγου έμαθε για το αίτημα από «σπόντα», όταν ανακοινώθηκε πως θα συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου. Αμέσως έγινε «παρέμβαση» και εστάλησαν στο Υπουργείο πολιτισμού τα έγγραφα των παραχωρητηρίων των «Αποθηκών» προς τον σύλλογο «Το Κάστρο», από την εποχή της Κοινότητας Λιμεναρίων έως την τελευταία παραχώρηση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στην Καβάλα, ο πρόεδρος, Λάμπρος Λαμπρινίδης, ο αντιπρόεδρος, Στέλιος Στρατηγέντας και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Αναστασία Τσώμου, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας προς την δημοτική Αρχή, για την «ύπουλη» και συγχρόνως εχθρική κίνηση. «Καταγγέλλουμε την μεθόδευση της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. και λυπούμαστε για την στάση της δημοτικής Αρχής. Καλούμε την κοινωνία της Θάσου, να αγωνιστεί για την διάσωση του πολιτιστικού κυττάρου που δημιουργήσαμε, με πολλή δουλειά και με ελάχιστη οικονομική στήριξη, στις Αποθήκες των Μεταλλείων», είπε ο Στ. Στρατηγέντας.

«Δεν θα αφήσουμε τα Μεταλλεία Λιμεναρίων, να γίνουν βορά των πολιτικάντηδων. Θα υπερασπιστούμε το δημιούργημα του συλλόγου μας», δήλωσε, σε υψηλό τόνο, ο Λ. Λαμπρινίδης, ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ σχολίασε πως μετά από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ο Δήμος (Θάσου) έγινε εχθρικός απέναντι στον σύλλογο.

Η Αν. Τσώμου αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτιστική, κοινωνική, αλλά και πολιτική δραστηριότητα του συλλόγου. «Δεν είμαστε ένας απλός σύλλογος, αλλά ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ!», επεσήμανε και σημείωσε πως η δημοτική Αρχή στοχοποιεί τον σύλλογο και διχάζει την τοπική κοινωνία. «Σ’ εμάς πέφτει ο κλήρος, να υπερασπιστούμε την δουλειά των δεκάδων εθελοντών, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το όραμα των προγόνων μας, να γίνουν τα Μεταλλεία ένας χώρος παραγωγής πολιτισμού», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε, γιατί η διοίκηση του Δήμου Θάσου δεν ζήτησε την παραχώρηση όλου του συγκροτήματος των Μεταλλείων, στο οποίο ανήκει και το λεγόμενο «Παλάτι» (σ.σ. το κτήριο διοίκησης του μεταλλευτικού συγκροτήματος) και για το οποίο ο Δήμος δεν έκανε καμία ενέργεια διεκδίκησης. Οι τρεις εκπρόσωποι του συλλόγου «Το Κάστρο», τέλος, δήλωσαν ότι ο αγώνας θα ενταθεί έως την δικαίωση του.

Δήλωση του αντιδημάρχου πολιτισμού Δήμου Θάσου: «Η μισή αλήθεια είναι ψέμα»

Για το επίμαχο θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Θάσου, Γιώργος Κουτσουμανής: «Όλο αυτό το διάστημα, γίναμε κοινωνοί μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης αναλήθειας, η οποία χρήζει απάντησης με βάση την αλήθεια και μόνο. Ειδικότερα:

-Ουδείς απαξίωσε την προσφορά και την ιστορία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο».

-Η οποιαδήποτε παραχώρηση, νομότυπη, ή μη, έληξε το 2007 και ουδείς ενδιαφέρθηκε να ανανεωθεί.

-Ουδέποτε έγινε αναφορά από εμάς σε πρόθεση του Δήμου Θάσου για έξωση του συλλόγου «Το Κάστρο». Τα περί εξώσεως αποτελούν αθλιότητες και ψεύδη, που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα όσων τα αναφέρουν.

-Το ενδιαφέρον του Δήμου για τις Αποθήκες έχει ως γενεσιουργό αιτία τον λόγο που από το 1977 παραχωρήθηκε ο χώρος αυτός στην Κοινότητα Λιμεναρίων, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και δεν είναι άλλος, από την δημιουργία ενός δημοτικού, τότε Κοινοτικού, πολιτιστικού κέντρου. Αλλά, από τότε έως και σήμερα, καμία διοίκηση Κοινότητας, ή Δήμου, δεν έκανε πράξη τα συμφωνηθέντα.

-Ο Δήμος Θάσου, θα προστατέψει τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου, απέναντι σε οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Άλλωστε, η ιστορία του κτηρίου του Καλογερικού στον Λιμένα, μπορεί να μας δείξει αυτό που πρέπει να γίνει. Ο Δήμος τώρα απλά αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει από το 2007. Τέλος, πρόθεση του Δήμου είναι η περιοχή αυτή, το γρηγορότερο δυνατό, να καταστεί ένας πολιτιστικός πολυχώρος, όπου θα δραστηριοποιούνται όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μακριά από κόμματα και μικροπολιτικές αντιλήψεις, με βάση την συνεργασία, έτσι ώστε να προαχθεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ