Οι κάτοικοι της Λεκάνης του Δήμου Νέστου είναι αναστατωμένοι με την επικείμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 75MW στην περιοχή. Η κινητοποίηση των κατοίκων άρχισε, όταν έμαθαν για την θετική γνωμοδότηση μιας επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, λίγο πριν λήξει η προηγούμενη περιφερειακή περίοδος, γνωμοδότησε θετικά στην Μ.Π.Ε. που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη εταιρεία. Άλλωστε, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν μπορούν να γνωμοδοτήσουν αρνητικά σε μία Μ.Π.Ε. που είναι άρτια τεχνικά. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πολιτικό και ηθικό.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, πρόκειτε να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η ανάκληση της (θετικής) γνωμοδότησης της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, παρουσία μελών της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Λεκάνης κατά της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού. Η επιτροπή αγώνα, επίσης, συντόνισε την δεύτερη γενική συνέλευση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και έλαβε την ακόλουθη απόφαση: «Στην Λεκάνη, σήμερα, 04-02-2024, ημέρα Κυριακή και ώρα 12μ.μ., στον χώρο του Κ.Ε.Π. Λεκάνης επί της επαρχιακής οδού Λεκάνης-Κεχροκάμπου, πραγματοποιήθηκε η 2η γενική συνέλευση του Δ.Δ. Λεκάνης, με την αυθόρμητη έλευση των κατοίκων, με θέμα: «Ενημέρωση των κατοίκων για τις ενέργειες της επιτροπής αγώνα, στο πλαίσιο της απόφασης της προηγούμενης γενικής συνέλευσης, για την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός με συνολική ισχύ 75MW της CES 2 Ι.Κ.Ε. στην περιοχή «ΛΕΚΑΝΗ» της Τ.Κ. Λεκάνης, της Π.Ε. Καβάλας (ΠΕΤ 2302903329)».

Η επιτροπή αγώνα είχε την ευθύνη για την διαδικασία διεξαγωγής της συνέλευσης, αναφορικά με ζητήματα χρόνου πρωτομιλιών, δευτερομιλιών, κατάθεσης ψηφισμάτων, δικαιώματος ψήφου και μαζικότητας στην λήψη αποφάσεων, συντόνισε την διαδικασία της συνέλευσης, αφού προηγουμένως ενημέρωσε για τις ενέργειες που ολοκληρώθηκαν από πλευράς της. Συγκεκριμένα:

1. Δια ζώσης ενημέρωση των κατοίκων που δεν παρευρέθηκαν στην 1η συνέλευση, για την καταχρηστική απόφαση εγκατάστασης Φ/Β σταθμού.

2. Αποστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας την απόφαση της γενικής συνέλευσης και του πρακτικού της επιτροπής αγώνα στον δήμαρχο Νέστου, σε βουλευτές, στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, στον περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. και αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και στην Διεύθυνση Δασών.

3. Κοινοποίηση αποφάσεων και πρακτικών στον τοπικό Τύπο των Δήμων Νέστου και Καβάλας. συνεντεύξεις της επιτροπής αγώνα σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, με στόχο την ενημέρωση του κοινού.

4. Αποστολή αιτημάτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, για την γνωστοποίηση μας αναφορικά με το ποιες άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες γνωμοδότησαν για την εγκατάσταση του θηριώδους Φ/Β σταθμού.

5. Αποστολή αιτήματος προς αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας, εάν ήταν μέσα στα καθήκοντα του να γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων αποφάσεων.

6. Αναζήτησε στο Εθνικό Κτηματολόγιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης (ιδιοκτήτης το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ).

7. Απευθύνθηκε στον δικηγόρο, κ. Χατζηδανδή, που έχει ανάλογη εμπειρία, ο οποίος και συνέταξε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης θετικής γνωμοδότησης επί της Μ.Π.Ε. Η ανάκληση υπογράφθηκε από 14 φορείς με έννομο συμφέρον. Η αίτηση κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

8. Την επαφή με συλλόγους, σωματεία, περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Δήμους, με στόχο την διάχυση της πληροφορίας και τον κοινό συντονισμό για τις μετέπειτα ενέργειες.

9. Αποστολή αιτήματος προς την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Α.Μ.-Θ. στο πλαίσιο της διαβούλευσης, εάν οφείλουν να ενημερώνουν τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους για τις γνωματεύσεις που καλούνται να δώσουν.

10. Συγκέντρωση όλων των σχετικών εγγράφων και αιτημάτων της δημοτικής Αρχής, του Τοπικού Συμβουλίου και την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, προς το περιφερειακό συμβούλιο.

Στην τοποθέτηση του, ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στο ότι δεν διασφαλίστηκε, ως έπρεπε, η διαδικασία της διαβούλευσης από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Επίσης, τάχθηκε κατά της εγκατάστασης του συγκεκριμένου Φ/Β σταθμού, αλλά και των άλλων δύο που βρίσκονται προς ΕΚΔΟΣΗ βεβαίωσης παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Επισήμανε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για το χωροταξικό θέμα των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος, ανέφερε ότι είναι υπό διερεύνηση η ύπαρξη δημοτικής γης στην συγκεκριμένη έκταση.

Τόσο ο Δημήτρης Λυμπεράκης, ως περιφερειακός σύμβουλος, όσο και ο Τάσος Τσολάκης, υποψήφιος δήμαρχος Νέστου, υπερασπίστηκαν με την τοποθέτηση τους τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων του οικισμού της Λεκάνης.

Στην συνέλευση παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας και ο βουλευτής, Ιωάννης Πασχαλίδης, οι οποίοι και υπερθεμάτισαν στο θέμα της αποτροπής εγκατάστασης Φ/Β σταθμού στην Λεκάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλες οι τοποθετήσεις των κατοίκων του οικισμού, αλλά και κατοίκων του Δήμου Νέστου, ήταν επικεντρωμένες στις αρνητικές επιπτώσεις των Φ/Β σταθμών. Εν τέλει, η γενική συνέλευση αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την κλιμάκωση του αγώνα κατά της καταχρηστικής θετικής γνωμοδότησης, για την εγκατάσταση του Φ/Β σταθμού των 75ΜW στον οικισμό της Λεκάνης με τις κάτωθι ενέργειες:

1. Συμμετοχή της επιτροπής αγώνα στο περιφερειακό συμβούλιου στις 07-02-2024, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ανάκλησης της υπ. αριθ. 144/2023 θετικής γνωμοδότησης. Να τεθεί το θέμα της μη ανάγνωσης και αξιολόγησης της απόφασης του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και πόσο μάλλον της Μ.Π.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρία CES 2 IKE.

2. Θα αποστείλει νέα ηλεκτρονική αλληλογραφία σε όλες τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δασών με σαφή ερώτημα, εάν οι Υπηρεσίες τους έχουν υπογράψει προσύμφωνο παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων με την εταιρία CES 2 IKE.

3. Πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις των μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τοπική οικονομία, στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, με συμμετοχή πανεπιστημιακών, ιατρών και παραγωγικών δυνάμεων που έχουν πληγεί από την αλλαγή χρήσης της γης (οινοπαραγωγοί από το Παρανέστι, πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι και Καλαμιά Κοζάνης).

4. Διερεύνηση του ενδεχόμενου κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.

5. Να συμβάλουμε στην πρόταση του δήμαρχου Νέστου, για την σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου με προτάσεις συγκεκριμένες για την ανάπτυξη και ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας. Για την δυνατότητα, λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος, ευδοκίμησης και καλλιέργειας βοτάνων και φυτών που έχουν ζήτηση στην φαρμακολογία και κοσμετολογία, όπως, λουλούδι του Δαρβίνου, άγρια πρίμουλα, σιδερίτης κ.λπ.

Η επιτροπή αγώνα θα μεριμνήσει για την υλοποίηση της απόφασης της 2ης γενικής συνέλευσης των κατοίκων της Λεκάνης και θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με την εξέλιξη των δράσεων της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ