-Το έργο εγκατάστασης των σωλήνων του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, δεν είναι ο λόγος για την κακή, έως κάκιστη, κατάσταση του οδικού δικτύου στην πόλη της Καβάλας. Στα χωριά, επίσης, που δεν γίνεται το έργο αυτό, γιατί οι δρόμοι είναι (σχεδόν) κατεστραμμένοι;

-Όταν ένα έργο κατασκευάζεται, δεν τελειώνει η ευθύνη του φορέα που το κατασκεύασε. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η (σωστή) συντήρηση, ώστε να παραμένει λειτουργικό, ασφαλές και να επιμηκυνθεί η διάρκεια «ζωής» του.

-Υπάρχουν δρόμοι στην πόλη της Καβάλας, στους οποίους δεν έγινε καμία συντήρηση από τότε που ασφαλτοστρώθηκαν, ή τσιμεντοστρώθηκαν! Πέρασαν, δηλαδή, τριάντα και σαράντα έτη, με αποτέλεσμα ο ασφαλτοτάπητας, ή το στρώμα τσιμέντου, να φθαρούν σε μεγάλο βαθμό. Οι δημοτικές Αρχές δεν έδειξαν την απαιτούμενη προσοχή, ώστε να δημιουργήσουν ένα «σχέδιο» αποκατάστασης των δρόμων αυτών με ορισμένο χρονοδιάγραμμα. Εάν υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο, κάθε δημοτική Αρχή θα επενέβαινε σε συγκεκριμένες περιοχές σε κάθε θητεία. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα.

-Αν η δημοτική Αρχή, που άσκησε την διοίκηση του Δήμου πριν από δέκα-δεκαπέντε έτη, έκανε ένα «πλάνο» για συντήρηση και αποκατάσταση δρόμων με χρονικό ορίζοντα, οι επόμενες δημοτικές Αρχές θα «πατούσαν» πάνω στο πλάνο αυτό και θα έβαζαν το «λιθαράκι» τους. Δυστυχώς, η αποκατάσταση και η συντήρηση των δρόμων γίνεται χωρίς «μπούσουλα» και με το πνεύμα «ότι προκύψει». Υπάρχουν χρήματα, θα γίνει ένα «μπάλωμα» εκατό μέτρων σε έναν δρόμο. Αν γινόταν στοχευμένα η προσπάθεια, έστω και με περιορισμένους πόρους, θα συντηρούνταν κάθε έτος οι δρόμοι σε συγκεκριμένες γειτονιές και χωριά.

-Ποτέ δεν είναι αργά, για να οργανωθεί ο τομέας αυτός. Καταρχάς, χρειάζεται να γίνει λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης των δρόμων σε όλες τις γειτονιές και τα χωριά. Μετά, η δημοτική Αρχή θα επιλέξει την σειρά που θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Δεν θα προχωρά σε άλλη γειτονιά και χωριό, αν δεν τελειώσει η συντήρηση και η αποκατάσταση όλων των δρόμων στην προηγούμενη γειτονιά και το προηγούμενο χωριό. Την «σειρά» αυτή πρέπει να τηρήσουν και οι επόμενες διοικήσεις του Δήμου. Και κάθε τριετία, να γίνεται έλεγχος των παρεμβάσεων που έγιναν, για τυχόν «συμπληρωματικές» εργασίες. Διότι σήμερα, ο Δήμος έχει «χάσει την μπάλα»!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ