-Εάν δεν κατασκευαζόταν το καινούργιο (κλειστό) κολυμβητήριο στο Περιγιάλι, είναι βέβαιο ότι η Καβάλα θα χρησιμοποιούσε έως σήμερα το ανοιχτό κολυμβητήριο δίπλα στο πάρκο Φαλήρου, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970! Όπως χρησιμοποιούνται, ακόμα, το κλειστό γυμναστήριο στην Καλαμίτσα (σ.σ. δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου»), που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980, το δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», που έχει δεχτεί ελάχιστες βελτιώσεις στα 50 έτη λειτουργίας του και, βεβαίως, το «Βερούλειο» δημοτικό γήπεδο, στο οποίο έγινε μερική ανακατασκευή επί δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα. Δηλαδή, μετά από την δεκαετία του 1970, το κολυμβητήριο στο Περιγιάλι είναι η μοναδική «καινούργια» αθλητική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Καβάλα!

-Κι αυτή δεν θα γινόταν, όπως είπε ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, αφού κανείς από τους προκατόχους του, ούτε ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης, ούτε ο Στάθης Εριφυλλίδης, δεν είχαν ζητήσει να γίνει κλειστό κολυμβητήριο. Αλλά, «ήρθε ένα πρωί ξαφνικά και το φόρτωσε στον Δήμο ο Καλλιοντζής, για να το λειτουργήσουμε και να το συντηρήσουμε, έγιναν τεράστιες προσπάθειες από τότε για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος», πρόσθεσε ο Κ. Σιμιτσής. Εμείς θεωρούμε πως αν δεν επέμενε ο αείμνηστος Θόδ. Καλλιοντζής να γίνει το κλειστό κολυμβητήριο στο Περιγιάλι, η Καβάλα δεν θα είχε υγρό στίβο! Όπως, αν ο αείμνηστος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Απόστολος Μαρδύρης, δεν οραματιζόταν την κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου στην Νέα Καρβάλη, η έκθεση KavalaExpo θα φιλοξενούνταν ακόμα στην πυλωτή του Διοικητηρίου της πρώην Νομαρχίας!

-Οι άνθρωποι αυτοί τόλμησαν και συνέβαλαν ώστε η πόλη να αποκτήσει δύο σύγχρονες υποδομές. Που να φανταστούν πως οι διάδοχοι τους, στην αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο, θα είναι ανεπαρκείς για να αξιοποιήσουν τα «εργαλεία» αυτά. Και όχι μόνο δεν τα αξιοποίησαν, σήμερα ο Κ. Σιμιτσής επιχειρεί να απαξιώσει το κλειστό κολυμβητήριο! Είναι εκείνος, που ανέστειλε την λειτουργία του κολυμβητηρίου, επειδή ήταν ανίκανος να διαχειριστεί το λειτουργικό κόστος. Και εκείνος που εγκατέλειψε το ανοιχτό κολυμβητήριο και έγινε «ανοιχτή πληγή» στο παραλιακό μέτωπο της πόλης!

-Θα του θυμίσουμε τα εξής. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, με την απόφαση 57/2008 (σ.σ. στην πρώτη δημαρχιακή θητεία του), αποδέχτηκε, καταρχάς, την παράδοση του καινούργιου κολυμβητηρίου από την Νομαρχία, με την προϋπόθεση ότι στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), θα περιλαμβάνεται ο όρος ότι, το λειτουργικό κόστος του κολυμβητηρίου θα αναληφθεί από το Υπουργείο πολιτισμού. Αφού εξασφαλίστηκε έκτακτη επιχορήγηση 300.000 ευρώ, στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του κολυμβητηρίου μεταξύ Νομαρχίας-Δήμου. Γιατί ο Κ. Σιμιτσής δεν επέμενε να αναλάβει το λειτουργικό κόστος, τουλάχιστον για τα πρώτα 5 έτη, το Υπουργείο πολιτισμού; Επίσης, στην δεύτερη θητεία του, τον Δεκέμβριο του 2010, έγινε η ζημιά στην στέγη του κολυμβητηρίου. Έως το 2014, που παρέδωσε την διοίκηση στην Δήμητρα Τσανάκα, δεν έγινε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της ζημιάς.

-Και το κυριότερο, τον Νοέμβριο του 2008 (σ.σ. ο Κ. Σιμιτσής ήταν δύο ετών δήμαρχος Καβάλας) παραδόθηκε μία μελέτη με τίτλο: «Διερεύνηση χρηματοδότησης της λειτουργίας του νέου κολυμβητηρίου Καβάλας», από ιδιωτική εταιρεία, στην οποία αναφερόταν τα εξής: «Από λειτουργική άποψη, όλοι οι ειδικοί με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία από παρόμοιες εγκαταστάσεις, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσης μελέτης, συμφώνησαν ότι στην περίπτωση που υπάρχει εναλλακτική λύση (όπως το «Φιλίππειο» ανοιχτό κολυμβητήριο), φαίνεται να είναι ασύμφορη η λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου το καλοκαίρι. Από την άλλη μεριά, η προνομιακή θέση του ανοιχτού κολυμβητηρίου για το καλοκαίρι, το καθιστά μία πολύ ανταγωνιστική λύση τόσο τεχνικά, όσο και εμπορικά. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι μπορούν να γίνουν κάποιες εργασίες μικρής αναβάθμισης του «Φιλίππειου» κολυμβητηρίου, η υπόλοιπη ανάλυσή μας και ο υπολογισμός των δαπανών του κλειστού κολυμβητηρίου γίνεται με βάση την υπόθεση εργασίας, ότι το νέο κολυμβητήριο θα λειτουργεί μία περίοδο 8 μηνών ανά έτος (Οκτώβριο με Μάιο). Και ότι, είναι δυνατό, η καλοκαιρινή περίοδος να καλύπτεται από το «Φιλίππειο» ανοιχτό κολυμβητήριο». Και τι έπραξε ο νέος, τότε, δήμαρχος Κ. Σιμιτσής; Ανέστειλε την λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου και εγκατέλειψε το ανοιχτό κολυμβητήριο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ