Άρθρο του Δημήτρη Μαρμάνη (αναπληρωτή καθηγητή ΔΙ.ΠΑ.Ε., υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Δήμου Καβάλας με τον συνδυασμό «Έργο Τώρα», του Χαρ. Χρυσανίδη): Στην Καβάλα τα αιωρούμενα σωματίδια, είναι τέσσερις φορές πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο!

0

Με αφορμή το δημοσίευμα στην εφημερίδα Guardian, που κάνει λόγο για αυξημένη ρύπανση για τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και για την Καβάλα, παραθέτουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ μικρά σε μέγεθος σωματίδια, που μπορεί να είναι στερεά, ή υγρά και τα οποία, λόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συνήθως, είναι η σκόνη, ο καπνός, η ομίχλη, η αιθάλη, η ιπτάμενη τέφρα, ακόμα και οι μικρές σταγόνες θαλασσινού νερού. Διαχωρίζονται ανάλογα με την διάμετρό τους, που μετριέται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα μικρότερα σε διάμετρο (ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5) είναι περισσότερο επικίνδυνα, γιατί μπορεί να διεισδύσουν στα πνευμόνια μας και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Διακρίνονται σ’ αυτά που προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, η γύρη και σ’ αυτά που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στις αστικές περιοχές οφείλονται συνήθως στην βαριά βιομηχανία, στους καυστήρες για την θέρμανση των σπιτιών, στην καύση ξύλων σε σόμπες και τζάκια, στην κατασκευή έργων και στα αυτοκίνητα. Η επίδρασή τους στο περιβάλλον και στο κλίμα είναι σημαντική. Η πλέον σημαντική επίπτωσή τους, όμως, είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις μας.

Οι βλαβερές συνέπειές τους στην υγεία των ανθρώπων είναι σοβαρές και χρόνιες και επηρεάζουν κυρίως τα πνευμόνια (βρογχίτιδες, άσθμα), τα μάτια (ερεθισμοί), την καρδιά και το δέρμα. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι, οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM 2,5, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).

Στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 10-12 µg/m 3, ενώ στην Καβάλα οι μετρήσεις φτάνουν τα 16-19 µg/m3, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο. Στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 2,5 και ΡΜ 10) μπορεί να βοηθήσει η διαβροχή των δρόμων με υδροφόρα του Δήμου, όπως γινόταν παλιά.

Σχετικά με την ρύπανση από την βιομηχανία, συστήνεται η συστηματική παρακολούθηση των ρύπων κι ένα σύστημα μέτρησής τους σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Καβάλας και στην ΒΙ.ΠΕ.

Η πρόταση για το κυκλοφοριακό, είναι η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού, η χρησιμοποίηση μέσων μαζικής μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία ηλεκτροκίνητα για μηδενικούς ρύπους) και η δημιουργία parking. Για την θέρμανση προτείνεται, η σταδιακή χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, των αντλιών θερμότητας και η συστηματική συντήρηση των καυστήρων. Τα προαναφερόμενα μέτρα θα έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση και των υπολοίπων αέριων ρύπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.