Το λογότυπο των 20ων Μεσογειακών αγώνων συντρόφεψε τους 5 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, στην εκπαιδευτική μετακίνηση από 21 έως 28 Αυγούστου 2026, μαζί με 2 εκπαιδευτικούς, στον Τάραντα της Ιταλίας. Η αποστολή έλαβε πρόσκληση από το σχολείο Liceo scientifico «G. Battaglini» και στην συνάντηση συμμετείχαν σχολεία από την Γαλλία και την Ουγγαρία.
Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, πέρα από την παρακολούθηση αγωνισμάτων (κανό, τεχνική κολύμβηση, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο, ξιφασκία), το ιταλικό σχολείο ενθάρρυνε τον πολυπολιτισμικό διάλογο με φιλοξενία σε οικογένειές Ιταλών μαθητών, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις σε σημαντικούς χώρους του Τάραντα, με έμφαση στην ιστορία της πόλης ως αποικία της Σπάρτης, μετακινήσεις στο Lecce και το Alberobello και ομαδικές εξορμήσεις στην φύση.
Η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου, Χρ. Βαμβούρη, δήλωσε στο διεθνές κανάλι των Μεσογειακών αγώνων: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για μας να παραβρεθούμε στους Μεσογειακούς αγώνες. Είμαστε ευτυχείς που δεχθήκαμε την πρόσκληση του Liceo Battaglini να συμμετέχουμε στην διεθνή συνάντηση που διοργάνωσαν. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία, ειδικά όσον αφορά τις γνωριμίες που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί» και πρόσθεσε: «Ο ενθουσιασμός των παιδιών στην διάρκεια της πλούσιας σε εμπειρίες εβδομάδας που περάσαμε στον Τάραντα, μάς γεμίζουν ελπίδα για ένα μέλλον με συνεργασία, αλληλοσεβασμό και ειρήνη, με πρωταγωνιστές τους νεαρούς ευρωπαίους πολίτες μας».














