Για το ζήτημα που ενδιαφέρει έντονα την κοινωνία της Θάσου, την εξαίρεση του νησιού από το καθεστώς μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ένταξη της Θάσου στα νησιά με καθεστώς μειωμένου κατά τριάντα τοις εκατό Φ.Π.Α., είναι ένα δίκαιο αίτημα κι είχα δεσμευθεί, σε τηλεοπτική μου συνέντευξη αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, να το μεταφέρω στους αρμόδιους, δηλαδή στην ηγεσία του Υπουργείου οικονομικών. Ασκώντας τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, κατέθεσα την υπ. αρ. 8574/16-9-2025 Ερώτηση προς τον υπουργό εθνικής οικονομίας και οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, με θέμα: «Συμπερίληψη της νήσου Θάσου στο καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α., όπως αυτό ισχύει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, Σαμοθράκη και Δωδεκάνησα». Στηρίζω το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας της Θάσου και αναμένω τις απαντήσεις από το Υπουργείο οικονομικών».

Στην Ερώτηση προς τον υπουργό εθνικής οικονομίας και οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Κύριε υπουργέ,

Με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι οποίες αργότερα εξειδικεύτηκαν από εσάς, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων εντάχθηκαν σε καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α. κατά 30% σε κάθε μία από τις κατηγορίες του Φόρου. Είναι μέτρο το οποίο αναμφίβολα θα ενισχύσει τα νησιά μας, στηρίζοντας την νησιωτικότητα.

Από τον κατάλογο των νησιών, όμως, που εμπίπτουν στο καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. απουσιάζει η Θάσος, νήσος που διοικητικά ανήκει στην Π.Ε. Καβάλας. Τις τελευταίες ημέρες, έχω γίνει αποδέκτης του έντονου προβληματισμού των συμπολιτών μου από την Θάσο, των τοπικών Αρχών και του συνόλου του επαγγελματικού κόσμου του νησιού. Θέλω με την παρούσα Ερώτηση, να σημειώσω τα εξής:

-Η Θάσος δέχεται κάθε χρόνο άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) τουρίστες, οι οποίο συμβάλλουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο του νησιού, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης).

-Το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο και αντιμετωπίζει ως εκ τούτου περιστασιακά ζητήματα συγκοινωνιακής απομόνωσης-εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά από την Καβάλα και την Κεραμωτή.

-Το κόστος μεταφορών είναι αναπόφευκτα υψηλό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται κατά περίπτωση από 25 ως 50% στις τιμές των προϊόντων τους, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

-Αυτό συνεπάγεται αυξημένες τιμές τόσο στα καύσιμα, όσο και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα να πλήττονται τόσο οι επιχειρήσεις (επισιτισμού/τουρισμού κ.α.), όσο και οι κάτοικοι.

-Η τοπική οικονομία έχει έντονη εποχικότητα, εξαρτημένη πλήρως από τον τουρισμό.

-Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 13.104 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2021), ο οποίος αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος διαβίωσης.

-Οι ίδιοι σημαντικοί λόγοι που οδήγησαν στην συμπερίληψη της νήσου Σαμοθράκης στο καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α. συντρέχουν απόλυτα και στην περίπτωση της νήσου Θάσου.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο υπουργός:

1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε η Θάσος από την ρύθμιση περί μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα την νομοθετική αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ώστε να συμπεριληφθεί και η Θάσος στο καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α.;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού και βιώσιμη ανάπτυξη για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Θάσου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ