Ερώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, εσωτερικών και περιβάλλοντος και ενέργειας, για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί στα Τενάγη Φιλίππων, λόγω του συχνού πλημμυρικού φαινομένου, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι βουλευτές αναφέρουν τα ακόλουθα: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στα Τενάγη Φιλίππων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος Απρίλη και στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και αυτοί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, διότι χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημυρισμένα εδώ και μήνες. Το πρόβλημα αφορά πάνω από 2.000 αγροτικές οικογένειες της περιοχής, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πλημμυρισμένα στέμματα ξεπερνούν τα 25.000, αλλά και όσα δεν βρίσκονται κάτω από το νερό, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώνει μόνο ζημιές σε υφιστάμενη παραγωγή και όχι την αδυναμία σποράς λόγω πλημμυρισμένων αγρών, αφήνοντας τους αγρότες χωρίς εισόδημα πριν καν ξεκινήσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που αγρότες της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση. Σοβαρές ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις, που δεν έχουν προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, την υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου. Για παράδειγμα, υπάρχει μελέτη, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η σημαντική μείωση του μεγέθους της πλημμύρας στην κεντρική αποστραγγιστική τάφρο, με την δημιουργία ορεινών φραγμάτων.

Αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση, οι τραγικές συνέπειες τις πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, της λογικής κόστους-οφέλους, της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους να καλύψει βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-Να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους αγρότες δεν καταφέρουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και σε όσους έχουν μειωμένη παραγωγή, λόγω μη έγκαιρης έναρξης της σποράς.

-Την πραγματοποίηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, μεταξύ των οποίων και τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου, ώστε οι αγρότες της περιοχής να μην έρθουν ξανά αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ