-Από τον απλό πολίτη, τον βιοπαλαιστή, που τελείωσε την βασική εκπαίδευση, δεν περιμένω να έχει γνώσεις χημείας. Από έναν μορφωμένο άνθρωπο, που έχει πάρει ένα πτυχίο πανεπιστημίου, περιμένω να έχει καλύτερη ενημέρωση.
-Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, Νίκος Κούτρας, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο με επιστολή, τον καλεί να «αλλάξει ρότα» και να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του έργου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον «Πρίνο». Έγραψε ο Ν. Κούτρας, πρώην εκπαιδευτικός βιολόγος, ότι: «Στην περίπτωση αυτή γκρίζο χρώμα δεν υπάρχει. Ή άσπρο, ή μαύρο. Άσπρο είναι, η ζωή, η γαλήνη, η ευημερία. Και μαύρο είναι, το σκοτάδι και η καταστροφή».
-Πες μου, δάσκαλε, για σαράντα και πλέον χρόνια στον κόλπο της Καβάλας γίνεται εξόρυξη πετρελαίου (και φυσικού αερίου), υπήρξε διατάραξη της κοινωνικής ζωής, της γαλήνης και της ευημερίας; Επίσης, για εξήντα χρόνια λειτουργεί στα ανατολικά, μερικά χιλιόμετρα μακριά, της Καβάλας η βιομηχανία παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων. Αυτή η δραστηριότητα είναι λιγότερο «καταστροφική» για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία; Έγινε ατύχημα στο εργοστάσιο, το οποίο προκάλεσε την τραγωδία που έζησες, δάσκαλε, στο Σεβέζο της Ιταλίας στα φοιτητικά σου χρόνια; Η λιπασματοβιομηχανία λειτούργησε το 1965 στην Καβάλα, ενώ το ατύχημα στο Σεβέζο έγινε το 1976. Γιατί τότε δεν ξεσηκώθηκαν οι Καβαλιώτες, για να κλείσουν τα Λιπάσματα;
-Είναι δικαίωμα σου και του καθενός, να αντιδράτε στο έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο παλιό κοίτασμα πετρελαίου «Πρίνος». Αλλά, δάσκαλε, δεν μπορείς να συγκρίνεις την τραγωδία στο Σεβέζο με το έργο στον «Πρίνο», για να φοβηθούν οι Καβαλιώτες και οι Θάσιοι. Μετά από την τραγωδία στο Σεβέζο, η νομοθεσία για την λειτουργία των βιομηχανιών και ιδιαίτερα των χημικών βιομηχανιών έγινε πολύ πιο αυστηρή. Επίσης, μετά από πενήντα χρόνια, η τεχνογνωσία βελτιώθηκε και η τεχνολογία προόδευσε, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και η προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγκρίνει την χρηματοδότηση έργων που είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
-Και μη βάζεις στο ίδιο τσουβάλι, το εργοστάσιο των πετροχημικών και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα, τα οποία δεν έγιναν, με το έργο στον «Πρίνο».
-Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Εκεί που βρισκόταν το πετρέλαιο «αποθηκευμένο» για εκατομμύρια χρόνια, θα αποθηκευτεί το υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεν είναι εύφλεκτο, ούτε τοξικό, όπως η διοξίνη TCDD που εκλύθηκε στο ατύχημα στο χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.


















Ο τ. δημ συμβουλος ειναι στον κοσμο του. Το Σεβεζο ηταν σε αποσταση 20χλμ απο το Μιλανο, ενω η Καβαλα ειναι σε περισσοτερα απο 20χλμ απο τον Πρινο. Κανενας δεν βγηκε στο Μιλανο να πει τις αρλουμπες που λενε οι ψεκες εδω περα. Κανεις ανθρωπος δεν πεθανε στο Σεβεζο, ουτε οι ουσιες που απελευθερωθηκαν ηταν αποθηκευμενες κατω απο θαλασσα. Η ΚΑΒΑΛΑ κινδυνευει πιο πολυ απο δυο κοντινοτερες πηγες κινδυνου. Μια ειναι η ΒΦΛ που με τα καυσαερια της ηδη επιβαρυνει την υγεια των Καβαλιωτων. Η αλλη ειναι ο τυρφωνας των Φιλιππων. Αν αρχισει καμμια φωτια απο κανα αγροτη (που θα πληρωσει με το ζορι 2,000 ευρω προστιμο) στα καλαμποκια του και επεκταθει στον τυρφωνα θα γινει το ελα να δεις απο καπνους και αναθυμιασεις. Δειτε τι εγινε στη Σιβηρια το 2010/2011 Εκει εσβησε μετα απο δυο τρεις μηνες γιατι πλακωσαν τα χιονια. Εδω περα αντε να δεις χιονοθυελλα Σεπτεμβριο / Οκτωβριο. Να βαλω μεσα και αλλες δυο πηγες κινδυνου. Τη μονοδρομηση της Βενιζελου, την μηδενοδρομηση Αβερωφ (στο κομματι Ομονοιας/Βενιζελου). Αν οι “ψεκο-Καβαλιωτες” ενδιαφερονται για το περιβαλλον ας κανουν καμμια διαδηλωση να απαγορευσουν κυκλοφορια αυτοκινητων και οχηματων ντηζελ στο κεντρο.