-Ενώ η κεντρική διοίκηση φορολογεί, οριζοντίως και καθέτως(!), τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ., «κάνει τα στραβά μάτια» με τους αλλοδαπούς που αγοράζουν, μανιωδώς, ακίνητα στην βόρεια Ελλάδα, τα οποία εκμεταλλεύονται για την (βραχυχρόνια) εκμίσθωση τους σε άλλους συμπατριώτες τους και μη. Η συμφωνία, όπως αναφέρει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, ή και με μετρητά (προσωπική επαφή). Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες δεν ακολουθούν την «νόμιμη οδό» στην εκμίσθωση των ακινήτων μέσω των πλατφορμών βραχύβιας εκμίσθωσης. Αυτό σημαίνει, ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να «παρακολουθήσει» τις συναλλαγές μεταξύ των αλλοδαπών ιδιοκτητών και μισθωτών. Και έτσι, οι συναλλασσόμενοι υπεκφεύγουν της φορολόγησης.
-Έπρεπε ο Γιάννης Πασχαλίδης να καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργών οικονομικών και εθνικής οικονομίας, για να ασχοληθεί η κεντρική διοίκηση με το σοβαρό αυτό ζήτημα; Διαβάσαμε ότι, σύμφωνα με εκτίμηση, θα μπορούσαν να εισπράττονται έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ετησίως από πλατφόρμες που παρέχουν βραχυχρόνιες μισθώσεις και υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων. Κάθε έτος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισπράττεται περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα από τον Φ.Π.Α., κάτι που τον καθιστά βασική πηγή για τους προϋπολογισμούς στα κράτη μέλη. Επίσης, είναι σημαντικός πόρος για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε 22 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το έτος 2023. Η κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα «ξεζουμίζει» τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά «χάνει» σημαντικά φορολογικά έσοδα (ετησίως) από τα ακίνητα που εκμισθώνουν, στην βόρεια Ελλάδα κυρίως, οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες τους.
-«Είναι πιθανό, αυτοί οι πρόσθετοι φόροι να μετακυλιστούν στους πελάτες. Αυτό θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές. Θα επιβάλλει άδικες υποχρεώσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες, ιδίως σε εκείνες που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο. Η προσαρμογή σε αυτούς τους κανόνες απαιτεί πολύ χρόνο, ενέργεια, ή οικονομικούς πόρους, καθώς οι πλατφόρμες θα πρέπει τελικά να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν σε είκοσι επτά διαφορετικά καθεστώτα λογιζόμενης παροχής στα κράτη μέλη», δήλωσε η Viktorija Molnar, γενική γραμματέας του ευρωπαϊκού συλλόγου εξοχικών κατοικιών.
-Εφόσον φορολογούνται οι Έλληνες ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, γιατί να μη φορολογούνται και οι αλλοδαποί; Κι ας αυξηθούν οι τιμές εκμίσθωσης. Κι ας μετακυλιστεί ο φόρος στους πελάτες τους. Για τις άδικες υποχρεώσεις προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες και ιδιαίτερα προς εκείνες που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο, δεν μας ενδιαφέρει ποσώς! Είναι επιχειρήσεις και πρέπει να φορολογηθούν.
-Το σίγουρο είναι, ότι το καθεστώς της παρανομίας, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι εύκολο να γίνει η καταγραφή των ακινήτων που αγοράστηκαν από αλλοδαπούς. Και πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια εκμίσθωση. Αφού επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες, μετά πρέπει να αποδίδουν τον σχετικό φόρο για την δραστηριότητα προς το ελληνικό Δημόσιο.
-Φοβούμαστε πως η απάντηση του υπουργού οικονομικών και εθνικής οικονομίας στην Ερώτηση του βουλευτή Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, θα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Πάντως, αν φορολογηθούν οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, θα «αναχαιτιστεί» η μανία τους για αγορά, που θα εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την τοπική, την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές, που έχουν συνεχή δημογραφική συρρίκνωση. Άρα, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό.

















