Ερώτησης προς τους υπουργούς εθνικής οικονομίας και οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με θέμα τις ανείσπρακτες τροχονομικές παραβάσεις από αλλοδαπούς οδηγούς, κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, με την Κοινοβουλευτική Ερώτηση, ο βουλευτής αναφέρεται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο, που εδραιώνει μία αντίληψη περί ατιμωρησίας στους αλλοδαπούς επισκέπτες, ενώ εγείρει την αίσθηση της κοινωνικής αδικίας.
Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου οδικού τουρισμού κατά τους θερινούς μήνες, σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, καταγράφεται σημαντικός αριθμός τροχονομικών παραβάσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο στάθμευση και υπερβολική ταχύτητα. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το πρόστιμο πριν από την αποχώρησή τους από την χώρα, έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός αναζήτησης και είσπραξης της οφειλής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απόθεμα ανείσπρακτων προστίμων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Δημοτική Αστυνομία Δήμου Καβάλας, μόνο για το έτος 2024 βεβαιώθηκαν 16.434 τροχονομικές παραβάσεις από αλλοδαπούς οδηγούς, εκ των οποίων περισσότερες από 6.000 δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς οι παραβάτες αποχώρησαν από την χώρα, χωρίς να καταβάλλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Το φαινόμενο αυτό εκτός ότι έχει αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο, δημιουργεί ένα εύλογο αίσθημα αδικίας στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκαν και περιστατικά με ιδιαίτερη ηθική απαξία, όπως αλλοδαποί οδηγοί να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε θέσεις για άτομα με αναπηρία, τυπώνοντας μάλιστα πλαστές κάρτες! Με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ψηφιακού μηχανισμού, που θα επιτρέπει την διασταύρωση των στοιχείων των αλλοδαπών οχημάτων και την ενημέρωση των συνόρων κατά την είσοδο και έξοδο από την Ελλάδα, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2026.
Ο Γιάννης Πασχαλίδης έθεσε τις ακόλουθες ερωτήσεις προς τους υπουργούς:
1) Υφίσταται σήμερα κάποιος μηχανισμός διασυνοριακής είσπραξης τροχονομικών προστίμων από αλλοδαπούς παραβάτες;
2) Υπάρχει το ενδεχόμενο να εξετασθεί η υιοθέτηση μιας κεντρικής ψηφιακής βάσης δεδομένων, ή να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η είσπραξη των οφειλών;
3) Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ενεργοποίηση του ψηφιακού συστήματος που ανακοίνωσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης;
4) Ειδικά αναφορικά με τους επισκέπτες από την Βουλγαρία, όπου πλέον δεν πραγματοποιείται διασυνοριακός έλεγχος κατά την έξοδο από την χώρα, με ποιον τρόπο διασφαλίζεται, ή προγραμματίζεται να διασφαλιστεί, η πληρωμή των βεβαιωμένων τροχονομικών προστίμων πριν από την αποχώρησή τους από την ελληνική επικράτεια;














