Στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας (άρθρο 50, του νόμου 4819/2021), για την υποχρέωση όλων να συμμετέχουν στην χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ο Δήμος Καβάλας θα πραγματοποιήσει πιλοτικά το πρόγραμμα καφέ κάδου σε επιλεγμένη περιοχή και σε μεγάλους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καβάλας. Στόχος είναι, η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, μέσω της σταδιακής ανάπτυξης του δικτύου καφέ κάδου σε όλα τα νοικοκυριά και τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
Οδηγίες για τον καφέ κάδο
Ο καφέ κάδος αφορά στην χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων). Στον καφέ κάδο ρίχνουμε ΜΟΝΟ υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα καφέ και τσάι, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά και λίγα φύλλα.
Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές, ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.
Πρακτικές συμβουλές
Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο, ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών, είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες, ή χάρτινες μαναβικής), είτε χύμα.
Αποφεύγουμε την χρήση πλαστικής σακούλας.
Εδαφοβελτιωτικό-κόμποστ
Τα υπολείμματα τροφών που συλλέγονται μέσω του καφέ κάδου, θα οδηγούνται σε μονάδα κομποστοποίησης και από την επεξεργασία τους, θα παράγεται ειδικό εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ) έτοιμο για χρήση. Το κόμποστ είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες κηποτεχνίας και σε καλλιέργειες ως λίπασμα, ή εδαφοβελτιωτικό, βελτιώνοντας τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του εδάφους και συνεισφέροντας στην θρέψη των φυτών.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) που θα αρχίσει το επόμενο διάστημα στην Καβάλα, μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα του Δήμου www.kavala.gov.gr.
















