Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημερώνει τους γεωργούς, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν λόγω της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους ANTONOV, ότι αποφασίστηκε και θα εκδοθεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και εθνικής οικονομίας και οικονομικών, η καταβολή αποζημίωσης στο συνολικό ποσό των 151.501€. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνει ανά στρέμμα βάσει της ασφαλιζόμενης αξίας. Πρόκειται να αποζημιωθούν οι εξής καλλιέργειες: ηλίανθος, σπανάκι, φασολάκια, τριφύλλι, ελιές, καρύδια, αραβόσιτος, οπωροκηπευτικά, λεύκες.

Ο βουλευτής, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, από την πρώτη στιγμή μετέφερε στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και στο Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, το δίκαιο αίτημα αποζημίωσης για τους πληγέντες γεωργούς. Καθ’ όλο δε το χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους, θίγοντας επανειλημμένως το ζήτημα των αποζημιώσεων. «Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, η απόφαση δίνει, επιτέλους, λύση στο μεγάλο ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών μας, μετά από την πτώση του αεροσκάφους ANTONOV το καλοκαίρι του 2022. Το ενδιαφέρον μου για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν διαρκές και οι αναφορές μου σε αυτό υπήρξαν επαναλαμβανόμενες τόσο σε επίπεδο των συναρμοδίων υπουργών, όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χαίρομαι ιδιαιτέρως γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς ικανοποιείται ένα ακόμα δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας», δήλωσε.

Η παρέμβαση του Ν. Παναγιωτόπουλου

Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου και βουλευτή Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε συνεργασία με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους αγρότες της περιοχής Παλαιοχωρίου-Αντιφιλίππων, οι παραγωγές και οι υποδομές των οποίων υπέστησαν ζημιές από την πτώση του ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν και θα διατεθούν συνολικά 151.000 ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται πως, για τις εκμεταλλεύσεις της επίμαχης περιοχής -όπως αυτή καθορίστηκε από τον στρατό και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- στις οποίες υπήρξε, είτε καταστροφή της παραγωγής λόγω της πρόσκρουσης, είτε απώλεια παραγωγής λόγω της δέσμευσής τους από το Υπουργείο εθνικής άμυνας, το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και συνέταξε πρόταση αποζημίωσής τους, με κανόνες ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για την ενίσχυση των ζημιών της φυτικής παραγωγής σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων (ΚΟΕ)».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ