Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συμμετείχε σε δύο πολύ σημαντικές, με διεθνή εμβέλεια, εκθέσεις, στον τομέα των τροφίμων, αποκομίζοντας θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα και κερδίζοντας, με την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, τις εντυπώσει. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, η προσπάθεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, αλλά και για να γνωρίσουν οι καταναλωτές στο εξωτερικό τα προϊόντα της. Συγκεκριμένα, εκτός από την διεθνή έκθεση στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. συμμετείχε και στις εκθέσεις: Fruit Attraction, που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη (8-10 Οκτωβρίου 2024). Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης συνοδευόμενος από την διευθύντρια ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Ελισάβετ Θεοδωρίδου. Οι εκθέτες που συμμετείχαν ήταν: DELTA SPAR (Καβάλα) εμπόριο τροφίμων και εξαγωγές φρούτων και λαχανικών (σπαράγγια, ακτινίδια), ALKYON FRUIT SA (Καβάλα) συσκευασία και εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών (η εταιρεία ειδικεύεται στο ακτινίδιο, το κεράσι, το σταφύλι, ενώ έχει παρουσία και στο βερίκοκο), SCHOTMAN S.A. (Καβάλα) αποθήκευση, συσκευασία και διακίνηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως σπαράγγια και ακτινίδια, TASIOS KIWI (Ξάνθη) ακτινίδια. Ο Μ. Μουρβετίδης είχε συνάντηση με την υπεύθυνη της Freskon Greece, διοργανώτρια της ελληνικής συμμετοχής στην Fruit Attraction. Το πρότζεκτ «Freskon Greece», είναι πρωτοβουλία της διεθνούς έκθεσης φρούτων και λαχανικών Freskon, που διοργανώνεται από την Δ.Ε.Θ.-HELEXPO.
Επίσης, η Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συμμετείχε για πρώτη φορά στην διεθνή έκθεση Gulfood Green (24-26 Σεπτεμβρίου 2024), στο εκθεσιακό κέντρο Dubai World Trade Center. Η παρουσία της είχε εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα. Τα προϊόντα των εκθετών απέσπασαν το ενδιαφέρον από επαγγελματίες του κλάδου, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη ζήτηση της αγοράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η διοργάνωση έχει παγκόσμια εμβέλεια, αλλά προσελκύει κύρια το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου και της νοτιοανατολικής Ασίας. Δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί τα «προϊόντα του μέλλοντος», δηλαδή υγιεινά, φρέσκα και καινοτόμα τρόφιμα, όπως είναι τα βιολογικά, φυτικά, plant-based, vegan, sustainable κ.α. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν: ο γενικός διευθυντής οικονομίας και κτηνιατρικής, Δρ. Σωτήριος Παπαδόπουλος και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν: November Fruits, με ελαιόλαδο, Nevrocoop IKE, με πατάτες, The bear’s honey, με μέλι.
«Πολιτική προτεραιότητας της διοίκησης του περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, είναι η ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία τους και εδρεύουν στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Σε δήλωση του, ο Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι: «Η δική μας διοίκηση αξιοποιεί την εμπειρία που συγκεντρώνουμε από τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουμε, ώστε να πετύχουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό στο μέλλον, αξιοποιώντας την υπεροχή των προϊόντων μας και την παραγωγική διάθεση των ανθρώπων που τα παράγουν», αναφέρει το δελτίο Τύπου.














