-Αν υιοθετηθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων για την «συμφωνία» που αφορά την ακτή «Καλαμίτσα», στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2026, έχουμε σοβαρή επιφύλαξη αν η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) θα κάνει αποδεκτή την «αντιπρόταση» του Δήμου Καβάλας. Επομένως, δεν θεωρούμε δεδομένο πως θα υπάρξει συμφωνία, όπως νομίζουν μερικοί «καλοπροαίρετοι» συμπολίτες.
-Έγιναν αρκετά και καθοριστικά λάθη στο ζήτημα της ακτής από την πλευρά του Δήμου Καβάλας. Έρχεται σήμερα ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, με την πρόταση «άρπα κόλλα» από την ΕΤ.Α.Δ., να «ξεπλύνει» τα λάθη που έγιναν από τις προηγούμενες και την τωρινή διοίκηση του Δήμου. Ήταν λάθος ο Δήμος Καβάλας, που μετέφερε την γραμμή αιγιαλού από τον παρακείμενο δρόμο που ήταν «χαραγμένη» πιο χαμηλά, ώστε να περιλάβει τα παράνομα, επικίνδυνα και κατεστραμμένα από τον νοτιά κτίσματα. Με την αλλαγή της θέσης της γραμμής αιγιαλού, η ΕΤ.Α.Δ. βρήκε το «πάτημα» (που έψαχνε και ήθελε) για να διεκδικήσει την κυριότητα της ακτής!
-Το καθοριστικό αυτό λάθος έφερε το επόμενο, που ήταν αναμενόμενο. Στο δικαστήριο που έγινε, ο Δήμος Καβάλας δεν έφερε καμία αντίρρηση στον ισχυρισμό ότι η ΕΤ.Α.Δ. έχει την κυριότητα της ακτής. Κι ας είχε στα «χέρια» του, το σημαντικό «χαρτί» της εγγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο της «Καλαμίτσας» υπέρ του Δήμου Καβάλας!
-Το αποκορύφωμα είναι η πρόταση συμφωνίας, από την ΕΤ.Α.Δ., για την παραχώρηση στον Δήμο Καβάλας ενός τμήματος της ακτής, του 40% συγκεκριμένα, για χρονική περίοδο 30 ετών. Ο Θόδ. Μουριάδης, που εμπλέκεται στα προαναφερθέντα καθοριστικά λάθη, αποδεικνύεται (και) αποτυχημένος διαπραγματευτής! Με την κοντόφθαλμη πολιτική του, που αποβλέπει στην επανεκλογή το 2028, θα κάνει «μία τρύπα στο νερό» για την ακτή «Καλαμίτσα»!
-Με την αποδοχή της πρότασης της ΕΤ.Α.Δ., ο Δήμος Καβάλας θα έχει την διαχείριση ενός μόνο τμήματος της ακτής, θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα, θα προσφέρει ποσοστό 20% από τα μισθώματα του παλιού καταστήματος εστίασης στην ΕΤ.Α.Δ., θα πληρώσει χρήματα για την αποκατάσταση των επικίνδυνων κτισμάτων (σ.σ. ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν προγράμματα, όπως το Leader Αλιείας, για να γίνουν οι εργασίες), θα αναλάβει το έργο προστασίας ΟΛΗΣ της ακτής (και του τμήματος που θα διατηρήσει στην κυριότητά της η ΕΤ.Α.Δ.), θα πληρώνει ξεχωριστό ναυαγοσώστη για το 40% της ακτής, θα ρωτάει την ΕΤ.Α.Δ. αν μπορεί να παρέμβει στα κτίσματα κι αν δεν τα αποκαταστήσει μέσα σε πέντε έτη, η ΕΤ.Α.Δ. μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση!
-Τα πράγματα είναι απλά. Ο Δήμος Καβάλας αιτείται την επαναφορά της γραμμής αιγιαλού στην προηγούμενη θέση. Ο νοτιάς έδειξε, για μία ακόμα φορά, που βρίσκεται η οριογραμμή. Να κηρυχθούν όλες οι εγκαταστάσεις παράνομες και κατεδαφιστέες. Να αποδοθεί ΟΛΗ η έκταση της ακτής στον Δήμο Καβάλας. Να γίνει το έργο της προστασίας της ακτής από τους νοτιάδες.
-Όσον αφορά τον «μέγιστο» παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, Απόστολο Χρόνη, πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Καβάλας, ο οποίος μίλησε για «μιζέρια», του απαντούμε πως είναι μιζέρια αυτά που είπε ο δήμαρχος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ότι θα κάνει mini market στο ένα «γραφείο», θα δώσει στον σύλλογο χειμερινών κολυμβητών το άλλο «γραφείο», θα τοποθετήσει μία καντίνα στην θέση των αποδυτηρίων που τυχόν κατεδαφιστούν. Είναι μιζέρια, ο Δήμος Καβάλας να διαχειρίζεται δύο συστάδες αποδυτηρίων, δύο γραφεία, μία παιδική χαρά και μία παλιά ταβέρνα, ενώ η ΕΤ.Α.Δ. θα έχει το «φιλέτο» της ακτής. Τέλος, φίλτατε Απ. Χρόνη, η λύση δεν είναι η κακή συμφωνία με την ΕΤ.Α.Δ. Σίγουρα το πρόβλημα, είναι η κακή διοίκηση του Δήμου Καβάλας!

















