Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, συμπληρώνεται ένα έτος από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, όταν συγκρούστηκαν μία εμπορική και μία επιβατική αμαξοστοιχία, με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους περισσότεροι από πενήντα επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Το πρωί της Τετάρτης, στους ιερούς ναούς του Νομού Καβάλας και της υπόλοιπης χώρας, θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες στην μνήμη των θυμάτων.
Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Όπως είναι σε όλους γνωστό, την 28η Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώνεται ένας (1) χρόνος, από το πρωτοφανές και τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, το οποίο προκάλεσε τον αιφνίδιο και μαρτυρικό θάνατο 57 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ήταν νεαρής ηλικίας. Στην μαύρη αυτή επέτειο, η «φιλόστοργος μήτηρ» αγία μας Εκκλησία, ανταποκρίθηκε δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε σχετικό αίτημα της προέδρου του συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού και ανέλαβε την πρωτοβουλία, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αδικοχαμένους αδελφούς μας, να προτρέψει και να υποδείξει την «πένθιμη κωδωνοκρουσία» σε όλους τους ιερούς ναούς της Ελλάδος.
Με αυτά τα δεδομένα, το πρωί της Τετάρτης 28ης Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10, σε όλους τους ιερούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, θα ψαλλεί νεκρώσιμο τρισάγιο, κατά την διάρκεια του οποίου θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών. Με συντριβή καρδίας ευχόμαστε και προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως των «εν τω σιδηροδρόμω βιαίως τελειωθέντων αδελφών ημών», την δε διεκδικουμένη δικαίωση της μνήμης και της θυσίας τους ενθέρμως και ανεπιφυλάκτως υποστηρίζουμε».
















