-Διάβασα, καρντάσια, ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) σχεδιάζει να ιδρύσει στην Λευκωσία σχολές Ιατρικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα μεγάλα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια στην Κύπρο. Επίσης, κυπριακά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, μετά από την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα.
-Θεωρώ θετική και σημαντική αυτή την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφού δεν προχωρούμε στο «ενιαίο αμυντικό δόγμα», ας κάνουμε το «ενιαίο εκπαιδευτικό δόγμα», μεταξύ των δύο κρατών του ελληνισμού. Θα το εκμεταλλευτούν, άραγε, οι τοπικοί άρχοντες στην Καβάλα;
-Για παράδειγμα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), με έδρα την Λεμεσό, που έχει 6 σχολές και 13 τμήματα, μπορεί να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Καβάλα, στο οποίο θα φοιτήσουν Έλληνες, Κύπριοι, αλλά και αλλοδαποί φοιτητές. Που θα στεγαστεί το παράρτημα αυτό; Από κτήρια στην πόλη, να φάνε και οι κότες! Το κτηριακό απόθεμα είναι μεγάλο και μπορεί κάποιος να κάνει αρκετές προτάσεις.
-Από το κτήριο του παλιού Σανατορίου, του παλιού νοσοκομείου, μία καπναποθήκη, μέχρι το Διοικητήριο στο παραλιακό μέτωπο! Με την μεγάλη μείωση του προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, οι Υπηρεσίες μπορούν να στεγαστούν σε άλλο κτήριο, ακόμα και στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Έτσι, το Διοικητήριο θα παραχωρηθεί στο ΤΕ.ΠΑ.Κ., για να στεγαστεί το παράρτημα που θα ιδρύσει στην Καβάλα.
-Θα πάει ο Θίοντορ στην Λεμεσό, για να συναντηθεί με την διοίκηση του ΤΕ.ΠΑ.Κ.; Ποιος άλλος μπορεί να πάει; Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος; Αυτός πηγαίνει μόνο στις εκθέσεις. Οι βουλευτές; Αυτοί έχουν άλλες πολιτικές προτεραιότητες. Μόνο ο Θίοντορ έχει την «αρμοδιότητα» να ενδιαφερθεί για την αναβάθμιση της πόλης.
-Είμαι βέβαιος, καρντάσια, πως αν γίνει μία καλή πρόταση, η διοίκηση του ΤΕ.ΠΑ.Κ. θα την συζητήσει και θα την αποδεχτεί. Και η Καβάλα εκτός από ένα ακόμα Πανεπιστήμιο, θα συνδεθεί με την Λεμεσό και την Κύπρο. Γιατί όχι να γίνει και μόνιμη αεροπορική γραμμή μεταξύ των αεροδρομίων των δύο πόλεων, που θα εξυπηρετεί Κύπριους και Ελλαδίτες.

















