Ο Oλλανδός Sjoerd Knibbeler, είναι ο καλλιτέχνης που επιλέχτηκε για το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Lucy Art Residency. Ο εικαστικός, που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, θα διαμείνει στην Καβάλα για δύο εβδομάδες τον Ιούνιο και θα κάνει μία ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στις 15 του μηνός στο παλιό τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική). Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στα έργα του Sjoerd Knibbeler αποτυπώνονται αφηρημένες συνθέσεις, οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία φωτογραφικών τεχνικών, καθώς προσπαθεί να αρθρώσει μία αυθεντική φωνή και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής εικόνων. «Οτιδήποτε φωτογραφίζω είναι αληθινό, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ μία φόρτιση, που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αλήθεια. Δεν παραποιώ τις φωτογραφίες αλλά τα υλικά που φωτογραφίζω», είπε. Η φωτογραφική του μηχανή είναι πάντα παρούσα σε κάθε διαδικασία που επιλέγει και στο τέλος προκύπτουν έργα που μπορεί να είναι φωτογραφίες, videos, αντικείμενα, videoεγκαταστάσεις και artist books και συχνά αποτέλεσμα συνεργασίας με επιστημονικά ινστιτούτα και ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το ζητούμενο για τον Knibbeler είναι, να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχέση «ανάμεσα στην επίπεδη, βουβή και ακίνητη επιφάνεια της φωτογραφίας και τη χωρικότητα και την κίνηση που υπονοεί». Όπως δηλώνει: «Στη δουλειά μου χρησιμοποιώ το αδύνατο ως σημείο αφετηρίας και τους θεμελιώδεις νόμους της φωτογραφίας ως σημείο εστίασης. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αδύνατο να τις κατανοήσουν, ενώ παράλληλα η ολοένα αυξανόμενη διάχυση της πληροφορίας μάς υπενθυμίζει διαρκώς όλα όσα δεν γνωρίζουμε. Η δουλειά μου είναι μία αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη και μία απόπειρα να θέσω ερωτήματα για την περίπλοκη σχέση μας με την τεχνολογία μέσα από εικόνες. Φέρνοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός επιστήμονα, προσπαθώ να προσδώσω σε μεγάλα και ανέφικτα όνειρα μία πιο προσωπική και ανθρώπινη κλίμακα».

Η δουλειά του Sjoerd Knibbeler έχει αποσπάσει βραβεία, όπως το Grand Prix du Jury Photographie στην Ιέρ της Γαλλίας το 2015, ενώ την ίδια χρονιά είχε λάβει τη διάκριση Foam Talent, από το έγκριτο περιοδικό φωτογραφίας Foam, η οποία αποδίδεται σε «ιδιαίτερα ταλαντούχους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας 18-35». Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο μουσείο φωτογραφίας Foam, στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Ολλανδίας (Dutch National Maritime Museum) και στη Villa Noailles στην Ιέρ της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, όπως η «Quickscan NL#02» στο μουσείο φωτογραφίας της Ολλανδίας (Nederlands Fotomuseum) και στο Paris Photo/Aperture Foundation Photobook Awards, όπου συμπεριλήφθηκε το artist book, «Paper Planes». Διδάσκει στη Σχολή Kαλών Τεχνών της Ουτρέχτης (Utrecht School of Arts) και είναι μέλος της διεθνούς κολεκτίβας Piece of Cake.

Η ταυτότητα του Lucy Art Residency

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που άρχισε το 2017 από την Μαρία Μιτζάλη, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη, όταν η εικαστική φωτογράφος βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel. Το ξενοδοχείο λειτουργεί στην πόλη από το 1976 και αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. Η δημιουργία του Lucy Art Residency είχε εξαρχής ως στόχο, τη συγκρότηση μιας κοινότητας, που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τη σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς. Πρώτος φιλοξενούμενος ήταν ο Γάλλος Sylvain-Couzinet Jacques (2017) και ακολούθησε το δίδυμο των Ιταλών καλλιτεχνών Martin Errichiello-Filippo Menichetti (2018). Το Lucy Art Residency Talks θα λάβει χώρα στο παλιό τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) στις 15 Ιουνίου 2019 (18.00-21.00). Εκτός από τον Sjoerd Knibbeler, θα μιλήσουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Raphaëlle Stopin, Γιώργης Μαγγίνης, Nadine Wietlisbach, Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι, Joao Linneu (δημιουργοί του μη κερδοσκοπικού οργανισμού VOID), η επιλαχούσα καλλιτέχνιδα Maria Sturm και η εικαστικός Almudena Romero, η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο κυανοτυπίας στις 13 και 14 Ιουνίου 2019. Το Lucy Art Residency πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Δημωφέλεια», δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Καβάλας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.