-Για το σωματείο ναυτεργατών Νομού Καβάλας, τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα, είναι “θυσία” που κάνουν οι πολίτες σε σπουδαία δικαιώματα, όπως είναι η ελεύθερη μετακίνηση, τα οποία κατακτήθηκαν ακόμα και με αιματηρούς αγώνες. Αν είναι να “θυσιάσει” κάποιος την ελεύθερη μετακίνηση, για να προστατέψει τη ζωή του και τις ζωές των συνανθρώπων του, για όσο καιρό χρειαστεί, πιστεύουμε πως αξίζει να κάνει τη “θυσία” αυτή. Για εμάς, ωστόσο, ο περιορισμός των μετακινήσεων, όταν ο κορονοϊός “καλπάζει” καθημερινά, είναι πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Είναι προτιμότερο να “θυσιάσει” την ελεύθερη μετακίνηση, παρά τα μέγιστα αγαθά της υγείας και της ζωής. Με τον κίνδυνο που βιώνει η ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο, σήμερα, η ελεύθερη μετακίνηση δεν είναι άσκηση ενός σπουδαίου δικαιώματος του πολίτη, αλλά “αυτοκτονία”!

-Στην πράξη αποδεικνύεται ότι, η “θυσία” των σπουδαίων ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει “φρενάρει” την εξάπλωση του ιού. Κι αυτό φάνηκε στις χώρες που είχε χαθεί ο έλεγχος και οι κυβερνώντες υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την κυκλοφορία των πολιτών. Εάν κρίνουμε από τη συμπεριφορά μερίδας Ελλήνων που αψήφησαν τα προληπτικά μέτρα, διότι οι περιορισμοί έχουν προληπτικό στόχο, εάν η πλειοψηφία δεν “θυσίαζε” την ελεύθερη μετακίνηση, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να συναγωνιζόταν την Ιταλία και την Ισπανία στα κρούσματα και τους θανάτους. Κλείνουμε την απαραίτητη παρένθεση.

-Οι ναυτεργάτες έκαναν καταγγελία, ότι στα πορθμεία που συνδέουν τη Θάσο με την ηπειρωτική χώρα, δεν γίνεται σωστός έλεγχος. Έτσι, μετακινούνται (ελεύθερα) άτομα που έχουν σχέση με εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων, πλανόδιοι πωλητές και γενικότερα, άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, ο περιορισμός των μετακινήσεων προς και από τα νησιά, εκτός από τους κατοίκους, δεν αφορά κι εκείνους που σχετίζονται με την τροφοδοσία τους.

-Με δεδομένη την αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων και την μεγάλη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι η λιμενική και η αστυνομική Αρχή κάνουν πλημελλώς τη δουλειά τους. Οι ναυτεργάτες λένε πως οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον έλεγχο και ρωτούν ποιος και γιατί έδωσε τέτοια εντολή και ποιον εξυπηρετεί. Νομίζουμε πως θα έπρεπε να απευθυνθούν στον κεντρικό λιμενάρχη Καβάλας, για να επισημάνουν την εικόνα που περιγράφουν στην καταγγελία και να ζητήσουν εξηγήσεις. Ίσως να έπαιρναν απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και να μη χρειαζόταν να κάνουν την καταγγελία τους. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, όλοι και όλες οφείλουμε να δείξουμε μέγιστη υπευθυνότητα και νηφαλιότητα. Εάν οι ναυτεργάτες υποψιάζονται κάτι συγκεκριμένο, μπορούν να απευθυνθούν στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ή στον περιφερειάρχη, ή και στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.

-Για την τήρηση των προφυλακτικών μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης και οι μεταφορείς. Στην προκειμένη περίπτωση οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων στα πλοία και των επιβατών. Τους εργαζόμενους και τους επιβάτες που δεν τηρούν τους κανόνες, πρέπει να τους καταγγέλουν στη λιμενική Αρχή, για να υποστούν τις προβλεπόμενες επιπτώσεις.Εάν υπάρχει ανοχή στην καταστρατήγηση των μέτρων, συνυπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των πλοίων.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.