H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων και η Energean Oil & Gas, υπέγραψαν την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων, για την υποστήριξη του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του «Πρίνου» και του «Έψιλον» στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, καθώς και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από τη δεκαετία του ΄80, η οποία περιλαμβάνει δεκαπέντε παραγωγικές γεωτρήσεις και την εγκατάσταση μιας καινούργιας υπεράκτιας εξέδρας, που θα προστεθεί στο υφιστάμενο συγκρότημα του «Πρίνου».
Η Energean είναι μιία ανεξάρτητη, ιδιωτική εταιρεία, που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, διατηρώντας ένα διαφοροποιημένο παραγωγικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Η εταιρεία διαθέτει 30 εκατομμύρια βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου καθώς και 28 εκατομμύρια βαρέλια δυνητικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές. Επιπλέον, διαθέτει σημαντικό ερευνητικό δυναμικό, που έχει εντοπιστεί στο πλαίσιο της πρόσφατης σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της παραχώρησης του «Πρίνου». Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, καλύπτοντας, περίπου, το 50% του ενεργειακού εφοδιασμού. Εξαιτίας της μη πραγματοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων εδώ και αρκετές δεκαετίες, το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας έχει παραμείνει υποαναπτυγμένο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων, θα χορηγήσει δάνειο ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά και της ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις της περιόδου 2016-2018 για τις γεωτρήσεις, για την εγκατάσταση της υπεράκτιας εξέδρας και για την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Με αφορμή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ο Eric Rasmussen, διευθυντής Φυσικών Πόρων της Τράπεζας, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το χρηματοδοτικό πακέτο που συμφωνήθηκε με την Energean, καθώς έχουμε ως στόχο να υποστηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα σε μία ανταγωνιστική αγορά. Η ενδυνάμωση των εγχώριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την ευημερία των εταιρειών και είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Η EBRD είναι δεσμευμένη σε αυτό το στόχο και είναι έτοιμη, να επεκτείνει την υποστήριξή της με επενδύσεις και διαμόρφωση στρατηγικής, σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas είπε, από την πλευρά του, τα εξής: «Η χρηματοδότηση από την EBRD είναι ένα ορόσημο για την Energean. O «Πρίνος» είναι ένα ώριμο κοίτασμα τριακοσίων εκατομμυρίων βαρελιών με χαμηλό έως σήμερα συντελεστή αποληψιμότητας και το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα, θα μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό του και να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή πάνω από τις δέκα χιλιάδες βαρέλια, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και τις καινούργιες εγκαταστάσεις. Οι μέτοχοι της Energean και οι τετρακόσιοι εργαζόμενοι παραμένουν αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη των αποθεμάτων του «Πρίνου», στην έρευνα του δυναμικού υδρογονανθράκων της Ελλάδας, μέσα σε συνθήκες απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος και σεβασμού προς τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ανάδειξη της Energean σε ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία του τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστούμε θερμά την EBRD για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.