Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επεκτείνει τη στήριξή της προς την Energean Oil & Gas, με μία πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την έρευνα υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η εταιρεία στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου και την ερευνητική δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα. Η Energean Oil & Gas επικεντρώνεται στη νότια και ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.
Πέραν των διαπιστωμένων αποθεμάτων της τάξης των τριάντα εκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία αναπτύσσονται στο πεδίο του «Πρίνου» με το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαθέτει δυνητικά αποθέματα της τάξης των είκοσι οκτώ εκατομμυρίων εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στην ίδια περιοχή παραχώρησης, όπου, επίσης, στο πλαίσιο της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε πέρσι, έχει εντοπιστεί σημαντικό δυναμικό προς έρευνα. Επιπλέον, περαιτέρω προοπτική έχει αναδειχτεί, από τα ερευνητικά προγράμματα, στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και στη θαλάσσια παραχώρηση του Κατάκολου, καθώς και από τη σεισμική έρευνα δύο διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Η νέα χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης συμφωνίας για 75 εκατομμύρια δολάρια δάνειο, για την περαιτέρω ανάπτυξη του πετρελαϊκού πεδίου του «Πρίνου». Η νέα χρηματοδότηση αφορά, επίσης, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την αποφυγή καύσης αερίου και μία σειρά επενδύσεων, για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού και της χρήσης της ενέργειας.
H σύμβαση υπογράφηκε στην Αθήνα, από τον Riccardo Puliti, διευθύνοντα σύμβουλο, επικεφαλής ενέργειας και φυσικών πόρων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τον Μαθιό Ρήγα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Energean έχει το όραμα να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής και η νέα χρηματοδότηση που χορηγεί η EBRD, διασφαλίζει πλήρως την ολοκλήρωση των ερευνητικών μας προγραμμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα σε μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τον κλάδο. Η εμπειρία τριάντα πέντε ετών παραγωγής πετρελαίου και η τεχνογνωσία, αποτελούν εγγύηση για το ότι τα σχέδιά μας θα υλοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και για το ότι θα οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή. Είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».
Με αφορμή την υπογραφή της νέας χρηματοδότησης, η Sabina Dziurman, περιφερειακή διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε τα εξής: «Μετά την πρώτη μας συμφωνία τον Μάρτιο, είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπογράψαμε μία νέα χρηματοδότηση με την Energean. Η νέα συμφωνία υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μας στην Energean, μία πραγματικά ξεχωριστή ελληνική εταιρεία που εντυπωσιάζει με τη μεγάλη προοπτική, καθώς και τη δέσμευσή μας για την περαιτέρω επιτυχία της. Πρόκειται για μία συνεργασία πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε».
H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015, με στόχο να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Πέραν της ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα, έχει ως προτεραιότητες τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάπτυξη υποδομών και την περιφερειακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το στρατηγικό της σχέδιο, για την περίοδο 2016-2018, εστιάζει στην ενίσχυση της οικονομικής αντοχής, στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και στην υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.