Energean: Υπέγραψε δύο νέα συμβόλαια για 1,4 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Ισραήλ

0

Η Energean ανακοίνωσε την υπογραφή δύο νέων μεγάλων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου, από την θυγατρική της Energean Israel, που κατέχει το 100% των θαλάσσιων κοιτασμάτων Karish, Karish North και Tanin στο Ισραήλ. Τα δύο συμβόλαια, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, αντιστοιχούν σε ποσότητες φυσικού αερίου έως 1,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και η σύναψή τους αυξάνει τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες της Energean στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καλύπτουν τα δύο συμβόλαια, αφορά τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ramat Hovav στο Ισραήλ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα, καθώς ανήκε στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού IEC. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι οι όμιλοι Edeltech και Shikun & Binui (Ramat Hovav Partnership), ενώ το συμβόλαιο για τον συγκεκριμένο σταθμό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπογραφεί ποτέ για ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ. Η συμφωνία έχει διάρκεια 20 έτη, αποκλειστικό χαρακτήρα και προβλέπει επίσης κατώτατη τιμή προμήθειας. Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά στην προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ramat Hovav Partnership. Έχει διάρκεια 15 ετών και πρoβλέπει κατώτατη τιμή καθώς και ρήτρα take or pay.

Με τα δύο νέα συμβόλαια, η Energean φτάνει πολύ κοντά στην κάλυψη της πλήρους δυναμικότητας (8 BCM ετησίως) του «Energean Power», του πρώτου στην ιστορία FPSO (Floating Production Storage Offloading) που θα λειτουργήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι, να κλείσει συμβόλαια και για την υπολειπόμενη διαθέσιμη δυναμικότητα του «Energean Power» και γι’ αυτό εξετάζει την προοπτική που έχει τόσο η αγορά του Ισραήλ, όσο και γειτονικές αγορές, σε συνδυασμό με την προοπτική περαιτέρω επέκτασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την υπογραφή των νέων συμβολαίων, που αυξάνουν στα επτά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως τις ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει η Energean, με προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Θέλω να ευχαριστήσω την Edeltech και την Shikun & Binui, για τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη τους και να επαναλάβω τη δέσμευσή μας, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και την ασφάλεια του εφοδιασμού της ισραηλινής αγοράς, ακόμα και μετά την πλήρη κάλυψη της δυναμικότητας του FPSO. Τα νέα συμβόλαια ενισχύουν περαιτέρω τη ροή εσόδων μας, η οποία είναι πολύ καλά προστατευμένη από μελλοντικές διακυμάνσεις στις τιμές. Επιπλέον, μας διασφαλίζουν ταμειακές ροές που υποστηρίζουν τον στρατηγικό στόχο μας, να εξασφαλίσουμε σταθερά μερίσματα για τους μετόχους μας».

Τα νέα συμβόλαια υπερβαίνουν σε αξία τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το σύνολο της διάρκειάς τους, ενώ δεν απαιτούν οποιαδήποτε νέα επένδυση από την Energean, πέρα από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish North, η τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision) για την οποία αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους. Τα δύο συμβόλαια υπόκεινται στην έγκριση των χρηματοδοτών της RH Partnership, ενώ οι τιμές είναι ανάλογες μ’ εκείνες των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει ήδη υπογράψει η Energean.

O σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ramat Hovav είναι ο δεύτερος σταθμός της IEC που ιδιωτικοποιείται από ένα σύνολο πέντε σταθμών που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του σταθμού Alon Tavor, ο νέος ιδιοκτήτης του οποίου (όμιλος MRC), έχει επίσης συνάψει με την Energean συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για περίπου μισό δις κυβικά μέτρα ετησίως επί 15 έτη.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.