Στα χίλια βαρέλια και άνω ημερησίως έχει σταθεροποιηθεί η παραγωγή πετρελαίου από την οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα «Έψιλον» στον κόλπο της Καβάλας, όπως αναφέρει ενημερωτικό δελτίο Τύπου της Energean, για τις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 14 Μαΐου 2019. Επίσης, ολοκληρώθηκε η δεύτερη κάθετη γεώτρηση στο κοίτασμα, με αποτελέσματα καλύτερα σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις. Η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις αναμένεται να αρχίσει στο α΄ τρίμηνο του 2020.

Λόγω των καθυστερήσεων στην έναρξη παραγωγής, συνεπεία των τεχνικών δυσκολιών της οριζόντιας γεώτρησης, η εταιρεία προχώρησε σε αναθεώρηση του προγράμματος στον «Πρίνο», με στόχο την υποστήριξη της βασικής παραγωγής και τη βελτίωση της προοπτικής κερδοφορίας της μακροπρόθεσμα. Έτσι, οι δύο προγραμματισμένες για φέτος γεωτρήσεις μετατίθενται για το έτος 2020, με αποτέλεσμα τη συνολική περικοπή των επενδύσεων κατά 30 έως 40 εκατομμύρια δολάρια και την αναθεώρηση της πρόβλεψης της μέσης ημερήσιας παραγωγής για το τρέχον έτος, η οποία εκτιμάται ανάμεσα στις 4.300 και 4.800 βαρέλια.

Όσον αφορά το project ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, προχωρεί με βάση τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό, για έναρξη παραγωγής στο α΄ τρίμηνο του 2021. Ανακαλύφθηκε κοίτασμα 28 έως 42 δις κυβικών μέτρων αερίου (1-1,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών) στο «βόρειο Καρίς», με μεγαλύτερη της αναμενόμενης περιεκτικότητα σε ρευστούς υδρογονάνθρακες. Τον Απρίλιο του 2019 άρχισε η κατασκευή της καρίνας της πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης, που θα εγκατασταθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) του Ισραήλ. Η εταιρεία υπέβαλε επικαιροποιημένη πρόταση, για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και συνήψε επιστολή πρόθεσης (Letter of Intend) με ιδιωτικό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, για την προμήθεια αερίου.

Τέλος, στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2019, η Energean είχε έσοδα 0,4 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς δεν υπήρχε προγραμματισμένη παράδοση φορτίου παραχθέντος πετρελαίου. Στο ίδιο διάστημα, οι επενδυτικές δαπάνες της εταιρείας ανήλθαν σε 170 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 125 εκατομμύρια για την ανάπτυξη κοιτάσματος στο Ισραήλ, τα 25 εκατ. στην παραγωγή και ανάπτυξη κοιτάσματος στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 20 εκατ. σε δαπάνες έρευνας στο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί η εταιρεία.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.