«Το έκτο πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερύ, όπως το ’χει διασκευάσει ως μουσική κωμωδία η Άννα Παναγιωτοπούλου με μουσικές και τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, επανέρχεται μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια στη σκηνή και, μάλιστα, του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, από τη «Θεατρική Μηχανή» του Δημήτρη Ντουμπουρίδη σε δική του σκηνοθεσία.
Το έργο γράφτηκε το 1937 από τον Ελβετό Αλφρέντ Ζερύ (1895 – 1972) και είναι μια ηθογραφία με ενδιαφέροντα στοιχεία . Μια χούφτα ένοικοι που ζουν στο έκτο πάτωμα μιας παρισινής πολυκατοικίας στη δεκαετία του ’30 , παλεύουν για την επιβίωση τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, στους οποίους κάλλιστα μπορούν να βρεθούν πολλά κοινά με τους Έλληνες του σήμερα. Πρόκειται για μικρογραφία ολόκληρης κοινωνίας που συνυπάρχει σε έναν όροφο. Με άξονα την κωμωδία παρακολουθούμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων να ξετυλίγεται μέσα από τους έρωτες, τις συγκρούσεις, τα πάθη και, πάνω απ’ όλα, τα όνειρά τους. Όνειρα εφικτά κι ανέφικτα, που τους δίνουν δύναμη ν’ αντέξουν τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους. Στην πορεία του έργου οι «ήρωες» συνειδητοποιούν γρήγορα, ότι πάνω και πέρα από τα όνειρα -που, δυστυχώς, τα περισσότερα είναι απατηλά- υπάρχει η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η αίσθηση ότι οι άνθρωποι παραμένουμε ενωμένοι όταν η ανάγκη το απαιτεί. Έτσι χαιρόμαστε νίκες στη ζωή.
Το «έκτο πάτωμα» έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες κι έχει κάνει χιλιάδες παραστάσεις σ’ όλον τον κόσμο. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1940, απ’ τον Γάλλο Μορίς Κλος σε σενάριο και διαλόγους που υπέγραφε ο Ροζέ Βιτράκ, αλλά και στην τηλεόραση. Το 1954 στη Δυτική, τότε, Γερμανία και, ως μίνι σειρά, στην Ολλανδία το 1961.
Στην Ελλάδα το πρωτοπαρουσίασε η Μαρίκα Κοτοπούλη το 1938 . Μεγάλη της επιτυχία την οποία επανέλαβε αρκετές φορές. Στην επανάληψη του ’52, τελευταία εμφάνιση της Μαρίκας στην Αθήνα πριν απ’ το θάνατό της, συμπρωταγωνιστούσε ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο οποίος το 1964/65 παρουσίασε το έργο στο θέατρο «Γκλόρια», με το θίασό του πια, σε διασκευή του Δημήτρη Γιαννουκάκη και τίτλο «Οι κυρίες της αυλής». Ο ίδιος πρωταγωνίστησε και στη μεταφορά του στον κινηματογράφο απ’ τον Ντίνο Δημόπουλο, το 1966.
«Το έκτο πάτωμα», που το συνόδευε πάντα η επιτυχία είτε στο θέατρο είτε στο σινεμά, αγαπήθηκε πολύ περισσότερο όταν το ανέβασε τη σαιζόν 1991 / 1992 στο θέατρο «Περοκέ» και σε δική της διασκευή η Άννα Παναγιωτοπούλου , σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου. Αποφασιστικό ρόλο στη μεγάλη επιτυχία τής παράστασης έπαιξαν η μουσική και τα τραγούδια των: Σταμάτη Κραουνάκη – Λίνας Νικολακοπούλου. Το 1992 κυκλοφόρησαν και σε δίσκο.
Στη φιλότιμη προσπάθεια της «Θεατρικής Μηχανής», ο ερασιτεχνικός θίασος της πόλης μας ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο υποκριτικά, κινησιολογικά, φωνητικά (ναι μεν play back, αλλά ταυτόχρονα τραγουδούσαν οι ηθοποιοί στη σκηνή), ενώ από τον πολυπρόσωπο θίασο ορισμένοι έχτισαν αξιοπρόσεχτους χαρακτήρες . Ξεχώρισε εμφανώς η Φωτεινή Γκόγκου στην ερμηνεία της, για τον σωστό χειρισμό των εκφραστικών της μέσων και την πλήρη επίγνωση του θεατρικού όρου «μέτρο». Το σκηνικό θα προτιμούσα να ήταν αφαιρετικό, για να έδενε με τη φιλοσοφία του συγγραφέα: «στο έκτο πάτωμα δεν υπάρχουν τοίχοι. Τα μάτια και τ’ αυτιά, τα αισθήματα και οι συμπεριφορές είναι οι πρωταγωνιστές». Τα πολλά κοστούμια απροσδιόριστα χρονικά ούτε ενόχλησαν ούτε αφαίρεσαν. Μάλλον προσθέσανε χρωματιστές νότες.
Παρά τις αδυναμίες της (χαλαροί ρυθμοί, σκοτεινά κενά) και τη μεγάλη της διάρκεια, η παράσταση προσφέρει καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθείτε τη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερύ και, βεβαίως, τα υπέροχα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη.
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν χθες 13 Απριλίου και τερματίζονται στις 24 του μηνός .
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κεραμεύς-Ντουμπουρίδης.
Σκηνικά-Κοστούμια: Αντιγόνη Τσαφή.
Χορογραφία: Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Μουσική Διδασκαλία: Παύλος Ξανθόπουλος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Κατσάρη, Νίκος Σπυρέλης, Μαρία Μπουγά, Λιάνα Αντεδάκη, Χρήστος Βενέτης, Έλλη Φιλιππίδου, Δώρα Βαβαλέσκου, Ηλέκτρα Αλιατάκη, Μαρία Βερασδάνη, Φωτεινή Γκόγκου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Σπύρος Στάμος, Ιάσμη Μαντζουράνη, Απόστολος Αμπάρκιολης, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Δημήτρης Ευθ. Καγιάσας, Βιβή Θεοδωρίδου, Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, Αναστάσης Περδίκης, Δημήτρης Αντ. Καγιάσας.
Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης, ενώ στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου φιλοξενείται μια έκθεση ζωγραφικής μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου, για τη Διεθνή Μέρα Γαλλοφωνίας.