Νέο παράρτημα και το πρώτο πρότυπο κέντρο παροχής υγείας δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) στην Χρυσούπολη με την υποστήριξη του Δήμου Νέστου. Υπεύθυνη του κέντρου είναι η Στέλλα Αργυριάδου, γενική ιατρός, που με την στήριξη μιας διεπιστημονικής ομάδας, αποτελούμενης από εθελοντές διαφορετικών ειδικοτήτων, θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με τους ασθενείς και το άμεσο περιβάλλον τους. Βασικοί στόχοι του Κέντρου είναι, η παροχή πληροφόρησης, στήριξης, έγκαιρης διάγνωσης και προσωποποιημένης φροντίδας. Οι υπηρεσίες του Κέντρου θα παρέχονται από όλους τους επαγγελματίες υγείας δωρεάν. Το πρότυπο κέντρο βρίσκεται πάνω από το Κέντρο Άνοιας και δίπλα στο Κ.Α.Π.Η.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του δημάρχου Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, της προέδρου της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., Αθανασίας Παππά, της υπεύθυνης του Κέντρου, Στέλλας Αργυριάδου και του μέλους της επιστημονικής επιτροπής, Δημήτρη Κούβελα, καθηγητή Κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), επισφραγίστηκε η στήριξη της λειτουργίας του παραρτήματος από τον Δήμο και η διασφάλιση της μελλοντικής συνεργασίας με τις δομές του Δήμου, ώστε να πραγματοποιηθούν οι σκοποί του συλλόγου και των δημοτών. Υπολογίζεται ότι, από ρευματικές παθήσεις προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής του. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού  πληθυσμού, 13% πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1:1.000 παιδιά πάσχει από χρόνια ρευματική πάθηση.

Επίσης, τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στο φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, αντιμετωπίζουν συχνά τον οίκτο, ή/και την απόρριψη, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο δυσβάστακτο ψυχικό φορτίο, καθώς ενοχοποιούν τον εαυτό τους για το νόσημα τους. Συχνά, τα άτομα με ρευματικές παθήσεις και οι οικογένειές τους, έρχονται αντιμέτωπα με φαινόμενα και χαρακτηριστικά των υπηρεσιών υγείας, που τους φορτίζουν ψυχικά, τους καταπονούν σωματικά, ή ακόμα και τους αποθαρρύνουν. Νιώθουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τις δαιδαλώδεις δομές και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, ή και το υψηλό κόστος αντιμετώπισης της ασθένειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.