Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων στην Καβάλα», κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Γιάννης Δελής. Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι της λιπασματοβιομηχανίας στην Καβάλα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας ELFE Α.Ε., να μειώσει μισθούς, να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (14 μήνες). Στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, που παρέμεινε ανοιχτή, απασχολούνται σήμερα περίπου 600 εργαζόμενοι (250 από αυτούς εργολαβικοί). Η διοίκηση της ELFE A.E. προχώρησε το προηγούμενο διάστημα, μέσω της εργολαβικής εταιρίας CENTROFARO, στη σταδιακή μείωση των μισθών στους εργολαβικούς εργαζόμενους, με ατομικές συμβάσεις στο ύψος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Το Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας, δημιούργησε δύο νέες εταιρίες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC), για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, στις οποίες εκμίσθωσε τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου για 20 χρόνια. Από τον Σεπτέμβρη του 2015, δάνεισε στις δύο νέες εταιρίες και το προσωπικό της, με ημερομηνία λήξης του δανεισμού τον Ιούνιο του 2016. Χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι μετά τη λήξη του δανεισμού.
Η επίθεση της εργοδοσίας κλιμακώθηκε με τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. στις 27 Μαρτίου του 2016 και τις μονομερείς ενέργειές της για επιβολή ατομικών συμβάσεων 14μηνης διάρκειας με τις εταιρίες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC, CENTROFARO) με σοβαρές μισθολογικές μειώσεις και αφού πρώτα ο κάθε εργαζόμενος υπογράψει εθελούσια παραίτηση. Παράλληλα, εφαρμόζει και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια για τη σύνταξη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, όλο το τελευταίο διάστημα, αντιστέκεται και δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές που ασκεί η εργοδοσία. Σε αντίποινα εφαρμόζονται αυθαίρετες, παράνομες και δυσμενείς μεταβολές στο αντικείμενο εργασίας άσχετες με την ειδικότητα με την οποία προσλήφθηκαν και σε ορισμένους ακόμα αρνείται να τους δώσει αντικείμενο εργασίας. Επισημαίνουμε ότι, η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση με την επιβολή ενός άτυπου «ΛΟΚ ΑΟΥΤ» κλείνοντας τις παραγωγικές μονάδες και ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να επιβάλει πρόγραμμα διαθεσιμότητας στους εργαζόμενους για τρεις μήνες, απειλώντας ακόμα και με απολύσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί,
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι ενέργειες δανεισμού των εργαζομένων από την ELFE στις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC συνιστούν μεταβίβαση επιχείρησης και αν θα ληφθούν μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία περί μεταβίβασης επιχειρήσεων. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και μετά τη λήξη του δανεισμού τους από την ELFE Α.Ε. στις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC με υπογραφή νέας επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. με τους ίδιους όρους της προηγούμενης, που να καλύπτει και τους εργαζόμενους της CENTROFARO;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι δυσμενείς μεταβολές, οι διαθεσιμότητες και απειλές για απολύσεις εκ μέρους της εργοδοσίας και αν προτίθενται να καταργήσουν τη δυνατότητα επιβολής ατομικών συμβάσεων που απορρέει από μνημονιακό νόμο;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.