Όχι άλλη αδράνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων

0

Η μόνη προσπάθεια που θυμόμαστε να έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν η κατασκευή του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), η οποία απέτυχε, αφού ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης.

Κατά τη γνώμη μας, ο Δήμος Καβάλας έχασε οκτώ χρόνια, κρίσιμα, στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάποιο βαθμό, λόγω της απραξίας της διοίκησης της διαδημοτικής επιχείρησης (ΔΙΑ.Α.ΜΑ.Θ.), να υλοποιήσει τον περίφημο ΠΕ.Σ.Δ.Α. (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Βλέποντας την αδράνεια της ΔΙΑ.Α.ΜΑ.Θ., ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, αν και ήταν πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν πήρε πρωτοβουλία να ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση.

Έτσι, πέρασαν τα χρόνια κι ακόμα δεν υλοποιήθηκε ο ΠΕ.Σ.Δ.Α., ενώ τα βήματα για την ανακύκλωση είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και η σημερινή πραγματικότητα, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κωλυσιεργίας. Τελεία και παύλα.

Φαίνεται πως αρχίζει μία νέα προσπάθεια για να προχωρήσει το θέμα και θέλουμε να ελπίζουμε, ότι οι σημερινοί διοικούντες τους Δήμους, την Π.Ε.Δ. και τη ΔΙΑ.Α.ΜΑ.Θ., θα «πάρουν πιο ζεστά» τον ρόλο τους.

Αλλιώς, θα περάσει μία ακόμα πενταετία, στην οποία οι Χ.Υ.Τ.Α. (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) θα ξεπεράσουν το όριο τους.

Καλούμε τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, να πάρει εκείνη την πρωτοβουλία και να αφυπνίσει τους συναδέλφους της, ώστε να ασχοληθούν συστηματικά με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση στους Δήμους της Π.Α.Μ.-Θ.

Οι γυναίκες, λένε, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην καθαριότητα, στην ευταξία και στη διατήρηση καθαρού του περιβάλλοντος.

Κι αν δει, ότι η ΔΙΑ.Α.ΜΑ.Θ. δεν μπορεί να λειτουργήσει και να παίξει τον ρόλο της όπως πρέπει, να μη διστάσει να προτείνει τη διάλυση της.

Ας αναλάβει ο κάθε Δήμος τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την ανακύκλωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.