• Κάποιες φορές, καρντάσια, οι δηλώσεις κλισέ των πολιτικών με ανησυχούν. «Όλοι μαζί θα πετύχουμε, ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε», δήλωσε ο Καβαλάρχης. Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, ο Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι: «Όλοι μαζί τα φάγαμε». Ίσως Θόδωρε, αλλά δεν μπορεί όλοι να «φάγαμε» το ίδιο μερίδιο. Άλλος «έφαγε» λιγότερο και άλλος περισσότερο. Θα μου πείτε, καρντάσια, έχει σημασία πόσο «έφαγε» ο καθένας, ή ότι «έφαγαν» όλοι;
  • Η ευθύνη πρέπει να κατανέμεται αναλόγως με το μερίδιο συμμετοχής. Ο Καβαλάρχης θεωρεί υπεύθυνους, για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, όλους και όλες. Τους πολιτικούς και τους πολίτες. Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά. Οι πολιτικοί αποφασίζουν και εφαρμόζουν τα μέτρα, ενώ οι πολίτες εκτελούν (τις οδηγίες) και δέχονται τις επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων (και των μέτρων).
  • Αν ο καπετάνιος κάνει λανθασμένη εκτίμηση και το πλοίο «κολλήσει» σε ξέρα, ή ακόμα χειρότερα τσακιστεί στα βράχια και βυθιστεί, θα ευθύνεται ο μούτσος;
  • Σαφώς και οι πολίτες οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα και να συνεργαστούν στη δύσκολη αυτή περίοδο, αλλά και το κράτος οφείλει να περιφρουρήσει την προσπάθεια, γιατί η τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται στους λιγοστούς ανυπάκουος, αλλά στην αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να προλάβει, ή να θεραπεύσει, το πρόβλημα.
  • Προφανώς, η δήλωση του Καβαλάρχη, ήταν ένα μήνυμα ενότητας της κοινωνίας απέναντι στον «αόρατο εχθρό». Οι πολίτες ενώνονται όταν αισθανθούν την κρισιμότητα μιας κατάστασης και την (εθνική) απειλή. Όπως έγινε με το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων και με τις μεταναστευτικές ροές.
  • Δυστυχώς, οι πολιτικοί της χώρας δεν φαίνεται πως αντιλήφθηκαν την (εθνική) απειλή στις περιπτώσεις αυτές, γι’ αυτό και «έσπασαν» το μεγάλο μέτωπο ενότητας του ελληνικού λαού. Με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.
  • Εδώ, Καβαλάρχη καρντάσι μου, δεν μπορεί να κατηγορηθεί και να αναλάβει την ευθύνη, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, για την επερχόμενη αποτυχία της πολιτικής και των πολιτικών (προσώπων και δυνάμεων).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.