Σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Επιμελητήριο Καβάλας, μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα με την επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου. Συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα επίκαιρα ζητήματα, καθώς και τα προβλήματα υποδομών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας,  όπως: η σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης και η εύλογη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας, η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) 34341/5991/18-9-2020, για τον συμψηφισμό του 4% και 12%, το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου επεσήμαναν συγκεκριμένα κενά και παραλείψεις, ενώ παρουσίασαν μία σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων.

Υποδομές-Αναπτυξιακά έργα

-Σιδηροδρομική σύνδεση νέα χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

-Κάθετοι άξονες και ιδιαίτερα Εξοχής-Δράμας-Καβάλας και Προμαχώνα-Σερρών-Δράμας-Καβάλας.

-Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου (κυρίως Βιομηχανική Περιοχή και βιοτεχνικές μονάδες).

-Υδατοδρόμια. Μείζονος σημασίας έργο η υλοποίηση σχεδιασμού για την εγκατάσταση υδατοδρομίου στην Καβάλα.

-Δημιουργία κτιριακών υποδομών στο λιμάνι «Φίλιππος B» και η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου οικονομικών (τελωνείο), καθώς και δημιουργία εμπορευματικού κέντρου Logistics.

-Δημιουργία κόμβου εξόδου στην Εγνατία οδό και αναβάθμιση του οδικού άξονα προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και το πορθμείο Κεραμωτής, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες διέρχονται ετησίως.

-Δημιουργία καινούργιων λιμενικών εγκαταστάσεων (πορθμείο) εκτός του οικισμού Κεραμωτής, ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά, δίχως προβλήματα, η Κεραμωτή και η «Αμμόγλωσσα». Μετατροπή του σημερινού πορθμείου σε μαρίνα.

-Νέες κατασκευές και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς ενέργειας χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή και στην Περιφέρεια (δεν μπορούν να συνδεθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας).

Επιχειρηματικότητα

-Επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα.

-Επιδότηση κόστους μεταφοράς (μέσω μείωσης τελών κυκλοφορίας και επιστροφή φόρου στα καύσιμα).

-Η επιδότηση του κόστους εργασίας (12%) και της απασχόλησης.

-Ισχυρότερα κίνητρα σε επιχειρήσεις που έχουν άμεσο εξαγωγικό προσανατολισμό.

-Χορήγηση πρόσθετων κινήτρων για τη δημιουργία ενώσεων (clusters) πολύ μικρών επιχειρήσεων και δημιουργίας εταιρικών σχημάτων συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων.

-Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα.

-Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και ενίσχυση, για την μεταποίηση και τυποποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

-Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων (ηλεκτροδότηση αυτοκινήτων, ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμηση ενέργειας).

-Πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου στις πύλες εισόδου και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής, με τη σύσταση ειδικού Σώματος δίωξης παραεμπορίου.

Η Μ. Αντωνίου πραγματοποίησε κι άλλες επαφές, συναντήθηκε και με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους των Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στη διήμερη επίσκεψη που άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης 15 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.