Όλα έτοιμα για να «τρυπήσουν» στον «Πρίνο»

0

Μέρες μετρούν στην «Ενεργειακή Αιγαίου», για την έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας, με στόχο την εξόρυξη των διαπιστωμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων τριάντα εκατομμυρίων βαρελιών. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην ιστορία της χώρας, από το 1981 και μετά, όταν άρχισε η εκμετάλλευση», αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαπέντε γεωτρήσεις και η αρχή θα γίνει από την εξέδρα «Άλφα» του Πρίνου, όπου είναι συνδεδεμένο το γεωτρύπανο Energean Force και απ’ όπου θα γίνουν τέσσερις γεωτρήσεις έως την αρχή του 2016. Στη συνέχεια, το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί στην εξέδρα «Βήτα», όπου θα γίνουν ακόμα τρεις γεωτρήσεις, ενώ προς το τέλος του 2016 θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στο ελπιδοφόρο πεδίο «Έψιλον», στο οποίο έχουν καταγραφεί τα μισά, περίπου, από τα τριάντα εκατομμύρια βαρέλα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας.

Στο «Έψιλον» σχεδιάζεται να τοποθετηθεί καινούργια εξέδρα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1977 στον Πρίνο. Από το «Έψιλον» θα γίνουν επτά γεωτρήσεις, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με γεώτρηση στο «Βόρειο Πρίνο», όπου έχουν βεβαιωθεί γύρω στα τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι των 2.000 βαρελιών σήμερα.

Η αύξηση της παραγωγής θα ενισχύσει τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο μαζί με τις εταιρείες δημόσιου συμφέροντος, έχουν εισπράξει πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, από το 2008 έως σήμερα, από τη δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλας. «Η λεκάνη του Πρίνου εκτιμάται ότι διαθέτει περί τα τριακόσια πενήντα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία έχουν ήδη παραχθεί, περίπου, εκατόν δέκα εκατομμύρια», δήλωσε στέλεχος της «Ενεργειακής Αιγαίου» και πρόσθεσε:

«Είναι απολύτως εφικτός στόχος, με βάση τη γεωλογία του Πρίνου και τα διεθνώς ισχύοντα, να παραχθούν τουλάχιστον τα μισά από τα εκτιμώμενα κοιτάσματα. Έχουμε τα τριάντα εκατομμύρια βαρέλια που είναι βεβαιωμένα για τα οποία γίνονται νέες γεωτρήσεις, έχουμε και περίπου τριάντα εκατομμύρια βαρέλια, τα οποία είναι δυνητικά αποθέματα, για την επιβεβαίωση και την άντληση των οποίων επίσης εργαζόμαστε. Ωστόσο, οι σεισμικές έρευνες είναι πιθανό να μας δείξουν ότι υπάρχει πρόσθετο δυναμικό. Χρειάζεται δουλειά σε βάθος, υπομονή και συνεχής αξιολόγηση δεδομένων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.