Το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης ανακοίνωσε την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «3η e-λικία». Πρόκειται για δράση ψηφιακής ενδυνάμωσης ατόμων άνω των 65 ετών, που άρχισε στους Δήμους Καβάλας και Φλώρινας την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022. Το πρόγραμμα υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), φορέας του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, σε δημότες των Δήμων Καβάλας και Φλώρινας άνω των 65 ετών θα παρέχεται καθοδήγηση, με σκοπό την εξατομικευμένη υποστήριξη στην χρήση ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα έχει υποστηρικτικό ρόλο και κατ’ επέκταση εκπαιδευτικό, καθώς, μέσω της καθοδήγησης των δημοτών, θα αποκτήσουν σταδιακά τις δεξιότητες, ώστε να εξυπηρετούνται ψηφιακά από το Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρεται υποστήριξη για ενέργειες όπως: διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών, δυνατότητα πλοήγησης και εξυπηρέτησης μέσω του gov.gr, έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης, χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών. Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος θα διαρκέσει έξι μήνες. Η υποστήριξη θα πραγματοποιείται σε χώρους που έχουν καθορίσει οι Δήμοι και σε ωράριο που θα εξυπηρετεί τους δημότες. Με το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής στους δύο Δήμους, θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν τα οφέλη και αποτελέσματα, τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου σε όλη την χώρα. Η πιλοτική δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας σχεδιάζει και υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα, έπειτα από την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. και των Δήμων Καβάλας και Φλώρινας.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, έδωσαν συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο αντιδήμαρχος ψηφιακών υπηρεσιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή Καβάλας», Ανέστης Δημητριάδης, εκπρόσωποι του προγράμματος (μέσω διαδικτυακής σύνδεσης) και εκπρόσωπος των λεγόμενων «ψηφιακών βοηθών», δηλαδή των εκπαιδευτών των ηλικιωμένων ατόμων. Στον Δήμο Καβάλας, θα χρησιμοποιηθούν για τα «μαθήματα» ψηφιακής εκπαίδευσης οι χώροι των Κ.Α.Π.Η.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.