-Θα συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνη Μιτζάλη, ότι για να ανέβει ψηλότερα ο πήχης στον τοπικό τουρισμό, είναι ανάγκη να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές και να κατασκευαστούν καινούργιες. Δεν μπορούμε να μιλάμε, για παράδειγμα, περί ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας, όταν το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» δεν έχει επιβατικό σταθμό για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων. Από τον Ιούνιο του 2019, η εταιρεία που θα κατασκευάσει τον σταθμό στην χερσαία ζώνη του λιμανιού (σ.σ. στην θέση των αποθηκών που κατεδαφίστηκαν) πήρε την οικοδομική άδεια, αλλά δεν άρχισε ακόμα τις εργασίες!

-Δεν μπορούμε να ευελπιστούμε στην προσέλκυση μεγάλων και μεσαίου μεγέθους σκαφών αναψυχής, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο αγκυροβόλιο (μαρίνα). Δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάληψη σημαντικών συνεδρίων, όταν δεν υπάρχει σύγχρονος συνεδριακός χώρος εντός της πόλης. Η αποθήκη του τελωνείου στο λιμάνι προσφέρεται για τον σκοπό αυτό. Πως θα πάρει η Καβάλα μεγάλες, εγχώριες και διεθνείς, αθλητικές διοργανώσεις, όταν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις χρειάζονται βελτίωση και λείπει το μεγάλο κλειστό γήπεδο; Πως θα προτιμήσουν οι επισκέπτες την πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, όταν τα δρομολόγια εκτελούνται από πλοία τύπου «παντόφλας» και «καρυδότσουφλα», ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν τα σύγχρονα αμφίπλωρα μόνο στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα; Και πόσοι τουρίστες, που διαμένουν στην Καβάλα και θέλουν να επισκεφτούν αυθημερόν την Θάσο, θα εξυπηρετηθούν με τα υπάρχοντα αραιά δρομολόγια;

-Σήμερα, μπορεί να επαρκούν οι κλίνες των ξενοδοχείων εντός του αστικού ιστού, αλλά όταν γίνουν οι παραπάνω υποδομές, θα εκτιναχθεί η ζήτηση για ποιοτικά καταλύματα. Και τα μικρά ξενοδοχεία (boutique hotels), όπως και οι κατοικίες βραχύβιας μίσθωσης (AirBnB), δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης αυτής. Τον Μάιο του 2022, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα το πανελλήνιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.). Τέτοιες διοργανώσεις θα φέρουν πλήθος επισκεπτών στην πόλη και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Οι επισκέπτες αυτοί θα διαμείνουν στα ξενοδοχεία και θα συναντηθούν σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.

-Με τις απαραίτητες υποδομές, η Καβάλα θα γίνει ελκυστικός προορισμός και για άλλες μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες το έτος. Και τότε, θα φανεί η ανάγκη για περισσότερες κλίνες και ξενοδοχεία. Οι καπναποθήκες είναι ένα αξιόλογο κτηριακό απόθεμα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την λειτουργία ξενοδοχείων, συνεδριακών χώρων και δραστηριοτήτων συναφών με τον τουρισμό. Ο στόχος, επομένως, πρέπει να είναι αυτός που έβαλε ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Η βελτίωση των υποδομών και η κατασκευή καινούργιων. Άλλωστε, στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς επενδύουν στις υποδομές.

-Όσον αφορά την τουριστική κίνηση του 2021, θεωρούμε ότι είναι συνέχεια του έτους 2019. Κατά την άποψη μας, έγιναν πολύ λίγα πράγματα για την τουριστική προβολή, που δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας. Το 2021 φάνηκε η δουλειά που έγινε έως και το 2019, ενώ το «νεκρό» 2020, λόγω της πανδημίας του covid-19, ενίσχυσε την διάθεση του κόσμου, μετά τον εγκλεισμό, να ταξιδέψει.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.