Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 στο δημοτικό θέατρο Χρυσούπολης, με θέμα: «Γυναίκα: σύγχρονοι προβληματισμοί και προβλήματα», ο συνδυασμός «Δύναμη Πολιτών Νέστου», που δεν θα συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο για την παρουσία του, παρά τη βροχή και τη συμμετοχή με τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του. Είναι δείγμα ότι, η περιοχή μας διψά για εκδηλώσεις αντίστοιχου χαρακτήρα και είναι ενθαρρυντικό και ενισχυτικό, για να συνεχίσουμε προς μία τέτοια κατεύθυνση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις δύο ομιλήτριες της εκδήλωσης, την Χρύσα Καλοπίση και την Σοφία Μεσσάρη, για τις ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές τοποθετήσεις τους πάνω στην πολλαπλότητα των γυναικείων ρόλων.

Για τη «Δύναμη Πολιτών Νέστου», η πολιτική συμμετοχή και ταυτότητα δεν είναι τίποτα άλλο, από μία διαρκής και συνεπής σχέση με την ίδια την πραγματικότητα, μία αδιάκοπη και σταθερή τριβή με την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, τις μέρες αυτές της προεκλογικής περιόδου, για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός κακέκτυπου πολιτικής δράσης και παρουσίας. Από τα υπεφίαλα προφίλ υποψηφίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις φωτογενείς φωτογραφίες τους, έως τον πολιτικό λόγο των επικεφαλής, από τον οποίο απουσιάζουν εμφανώς τα επιχειρήματα, όλα συντελούν στην απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά. Ο πολίτης απαξιώνει τη συμμετοχή, καθώς και η κεντρική πολιτική σκηνή τον έχει κουράσει, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση τον έχει απογοητεύσει.

Ο γείτονας μας, που έως εχθές δεν μας μιλούσε, σήμερα μας σφίγγει με νόημα το χέρι, αλλά κι ο συγγενής που μας αγαπούσε, ξαφνικά, με τη συμμετοχή του σε μία παράταξη, γίνεται εχθρός. Στην προσπάθειά μας, έξι μήνες τώρα, να καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Μαΐου, ήρθαμε σε επαφή με συνδημότες και συνδημότισσές, που, ενώ ταυτίζονται πλήρως με την πολιτική οπτική που έχουμε, αρνούνται να εκτεθούν.

Οι παραγωγικές δυνάμεις τις περιοχής, οι άνθρωποι που έχουν ουσιαστική θέση και λόγο για τα πράγματα, φοβούνται την πολιτική, είτε την απαξιώνουν. Οι μικροκομματικές λογικές, οι παραγοντίσκοι, οι υποσχέσεις που ηχούν πολλές φορές σαν απειλές, αποτρέπουν ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου να ασχοληθεί με αυτό που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ίδια η ζωή του. Αλλά κι αυτοί που με αγαθές προθέσεις ασχολούνται γρήγορα απογοητεύονται.

Με αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές περιστάσεις/συνθήκες, η «Δύναμη Πολιτών Νέστου» πήρε μία δύσκολη απόφαση. Αποφασίσαμε να μην κατεβούμε στις εκλογές του Μαΐου, αλλά να κατεβούμε στην ίδια την κοινωνία. Θεωρούμε ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μία ακόμα παράταξη, που δεν θα έχει τη στήριξη των πολιτών, οι οποίοι μέσω της έκθεσης τους σ’ ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Αντίθετα, θεωρούμε πρώτιστο να υπάρχουμε μέσα στην κοινωνία με εκδηλώσεις, όπως αυτή της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και με δράσεις, που θα επαναφέρουν την πολιτική εκεί που της αξίζει, στο μέτρο της καθημερινότητας, στο μέτρο των αναγκών μας, στο μέτρο της ίδιας μας της ζωής. Θα συνεχίσουμε ως ομάδα να δραστηριοποιούμαστε και να υπάρχουμε, έτσι ώστε να καλύψουμε το κενό που αναμφισβήτητα υπάρχει. Εξάλλου, η πολιτική δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα όρια του δημοτικού συμβουλίου, αλλά, πολλές φορές και πιο ουσιαστικά, εκτός αυτού.

Η παραπάνω απόφαση πρέπει με κάθε τρόπο να τονιστεί ότι έχει ως πολιτικά κριτήρια όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Και για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, οι άνθρωποι που απαρτίζουμε αυτή την ομάδα, δεν πήραμε την παραπάνω δύσκολη απόφαση με κίνητρο να ευνοήσουμε κάποια από τις άλλες παρατάξεις που θα υπάρξουν στις εκλογές τον Μάιο. Η «Δύναμη Πολιτών Νέστου» έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις κι απόψεις και δεν θα γίνει το στήριγμα της πολιτικής μετριότητας κανενός. Είμαστε νέοι άνθρωποι, έχουμε άλλη οπτική για τα πράγματα και θα διεκδικήσουμε τη ζωή στον τόπο μας, με τα δικά μας όπλα μέσα στην κοινωνία».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.