Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με έκπληξη ακούσαμε τον δήμαρχο, στα προ ημερήσιας θέματα της προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, να απαντά σε ερώτησή μας, ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με τους «διακινητές» της ΑΝΤΑΠΟ∆ΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε. (πρόκειται για εταιρία με αυτό το όνομα), με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» και συζήτησε για την εγκατάστασή τους και στην πόλη μας. Ουσιαστικά, αυτή η εξέλιξη φανερώνει ότι, οι σχεδιασμοί για αύξηση της ανακύκλωσης μέσω των μπλε κάδων, που θα έφερνε παράλληλα και μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, πάει «περίπατο».

Διότι, είναι φανερό ότι η ΑΝΤΑΠΟ∆ΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., λειτουργεί ανταγωνιστικά με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. (Ελληνική Εταιρία Ανάκτησης Ανακύκλωσης), την άλλη εταιρία, δηλαδή, που προωθεί τους μπλε κάδους. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. αντιδρά, καθότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» μπαίνουν στα «χωράφια» της. Σημειώνουμε ότι, ο νέος περιβαλλοντικός νόμος της κυβέρνησης, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, προβλέπει ότι: «…επιτρέπεται για τις κατοικίες, η από κοινού, σε ενιαίο ρεύμα, συλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων με χάρτινες και από χαρτόνι, με ξύλινες και άλλες βιοαποδομήσιμες συσκευασίες!». Γίνεται φανερό, πλέον, ότι σε νέες περιπέτειες οδηγείται η ανακύκλωση στην πηγή και οι μπλε κάδοι, καθώς το 70% περίπου των όσων υλικών ανακυκλώνονται μέσω αυτών, αποτελείται από χαρτί-χαρτόνι και ως βιοαποδομήσιμο υλικό, θα επιτρέπεται η διαλογή του στην πηγή από κοινού με τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών!

Οι τελευταίες εξελίξεις, μαζί με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) που προβλέπει διαχείριση σύμμεικτων (ανακατεμένων) απορριμμάτων, τα οποία θα διαχωρίζονται με μηχανική διαλογή στο εργοστάσιο στο Περιγιάλι (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων), φέρνουν πιο κοντά την καρκινογόνο καύση. Καθότι, με την μηχανική διαλογή, παράγονται κακής ποιότητας ανακτώμενα υλικά, καθώς και το δευτερογενές καύσιμο RDF, με την καύση του οποίου γίνεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες ενεργοβόρων μονάδων (τσιμεντοβιομηχανία, λιπασματοβιομηχανία κ.λπ).

Τίθεται το ερώτημα, μεταξύ άλλων, από πότε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας μας άλλαξε και προκρίνει, αντί των μπλε κάδων με την εταιρία Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε., μία άλλη εταιρία, την ΑΝΤΑΠΟ∆ΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.; Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Φτάνουν τα επιχειρηματικά πειράματα στις πλάτες του λαού. Η πάλη των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να στοχεύει στα αίτια του προβλήματος, που είναι η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από ένα ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, θα υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για μεθόδους διαχείρισης, για χωροθετήσεις κ.λπ.».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.