Παιδί αγροτικής οικογένειας που καλλιεργούσε καπνό στο Αγρίνιο, ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, εκτίμησε από την «τρυφερή» ηλικία τον αγώνα των γονιών του, των γεωργών και γενικότερα των ανθρώπων του μόχθου. Κι όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου 2018, που δόθηκε στο Δημαρχείο, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του στη δημοτική καπναποθήκη, με τη ζωγραφική μεταπλάθει πραγματικά βιώματα. «Η ζωγραφική είναι μία χειρωνακτική εργασία που παράγει εικόνες. Το αποτέλεσμα άλλοτε είναι εκπληκτικό, αλλά τις περισσότερες φορές μία αποτυχία. Το ζητούμενο είναι η μέθεξη», σχολίασε.

Για την πρόσκληση που δέχτηκε από τον Δήμο Καβάλας, είπε ότι: «Τα έργα που θα δείτε εκτίθονταν σε μία αποθήκη στη Νικήτη Χαλκιδικής. Για να έρθουν στην Καβάλα μεσολάβησε ένας Καβαλιώτης, ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης, ενώ έπαιξε ρόλο και η παρουσία του Θοδωρή Γκόνη, τον οποίο γνωρίζω από τότε που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο της πατρίδας μου, του Αγρινίου και έχω συνεργαστεί μαζί του. Το δέλεαρ, όμως, ήταν η δημοτική καπναποθήκη. Με ζωοποιεί να επανεκθέτω έργα μου σε τέτοιους χώρους, που είναι πιο προσφιλείς στα βιώματά μου. Όταν σπούδαζα στην Κομοτηνή νομικά, κάθε φορά που περνούσα από την Καβάλα, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η δημοτική καπναποθήκη. Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται μικρή ανάμεσα στα μεγάλα κτίρια της πόλης. Δυστυχώς, υποστέλλουμε τα κτίρια αυτά, από τις υψηλές προσδοκίες μας».

Τον Χρ. Μποκόρο καλωσόρισαν η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Κορίνα Χιώτη-Πρασσά και ο Θ. Γκόνης, που θυμήθηκε την θεατρική συνεργασία με τον κορυφαίο σύγχρονο έλληνα ζωγράφο. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, να φιλοξενούμε προσωπικότητες όπως ο Χρήστος Μποκόρος. Έναν καλλιτέχνη, που μας βοηθάει με τον ρεαλισμό και την ευαισθησία του, να προσεγγίσουμε τη ζωή», ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στις 7 το απόγευμα στη δημοτική καπναποθήκη. Τα 34 έργα της ενότητας με τίτλο: «Φωτισμένα», θα εκτεθούν σε τρεις ορόφους της καπναποθήκης έως και τις 7 Νοεμβρίου 2018.

Επίσης, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 στις 9 το βράδυ, θα προβληθεί στον 3ο όροφο της δημοτικής καπναποθήκης, το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με τίτλο: «Στην άκρη του Αιγαίου-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ». Για τη συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας μίλησε η πρόεδρος του ιδρύματος, Ειρήνη Σαρήογλου, η οποία εξήρε τη στήριξη που παρέχει ο Δήμος και η δήμαρχος, προσωπικά, στην προσπάθεια του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., για την ανάδειξη του φεστιβάλ Καστελόριζου και στην τοπική κοινωνία του ακριτικού νησιού. Ο Δήμος Καβάλας, είπε, αποτελεί μία φωτεινή εξαίρεση στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, επίσης, δήλωσε ότι είναι τιμή και χαρά για τον δημοτικό θεατρικό οργανισμό, να συμμετέχει σε δράσεις που δείχνουν το λεπτό γούστο της δημοτικής αρχής στον πολιτισμό. Η διοργάνωση της έκθεσης ζωγραφικής και η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ, εντάσσονται στον εορτασμό των εκατό ετών από την ίδρυση του Δήμου Καβάλας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.